Планиране

Ужасът на годишното тематично разпределение

 • Назначени сте за учител в училище за първа година или за първа година трябва да изготвите разпределение за клас, на който не сте преподавали. Има два начина да направите това – единият е да разпечатате готовата бланка за годишно разпределение от книгата за учителя към учебника, който ще ползвате или да потърсите в интернет друго готово разпределение. Вторият и със сигурност по-добър вариант е да го съставите сами. Тук обаче се изправяте пред няколко неизвестни:

  1. На коя тема колко часа да отделя?
  2. Колко писмени изпитвания трябва да имам през годината? (за целта се запознавате с наредбата за оценяванията)
  3. Към горното – съобразявате се с нещо, наречено „регулярност на изпитванията”.
  4. Нямате идеи кога госпожата по български/математика ще сложи своето класно със същия клас, за да може да го интегрирате в разпределението си
  5. Не знаете колко дървени/грипни ваканции ще имате.
  6. Липсата на логика в разпределянето по седмици на материала като не знаеш колко урока ще изпуснеш през годината, т.е. колко понеделника/петъка няма да ги има, а твоите часове са именно тогава.
  7. Двойките часове – как планираш по седмици и последователност на теми като не знаеш как ще ти бъде направена програмата,т.е. дали двойката ще бъде в началото или в края на седмицата.
  8. Сезонни теми – почти по всеки предмет има такива неща като теми, които са обвързани със сезоните/празниците. Много е лошо, когато се налага да преподаваш какво е Великден някъде около Коледа.

  Какво може да направите?

  1. Да разгледате 1-2 готови разпределения и да видите по колко часа са отделени на тема. Имайте предвид, че когато се говори за БЕ те обикновено са по двойки – един час за нови знания и един за упражнения. Ако вие искате да разбиете материала на друг принцип – напр. всеки час да се взема малко материал, но той да се упражнява още същия час, може просто да съобразите броя часове отделени на даден раздел и да разбиете нещата, които трябва да бъдат научени на толкова броя урока. Как се прави план на урок ще ви разкажа следващ път.
  2. Най-лесно се планира на база раздел според мен. Разделът е относителна цялост, която може да бъде подредена, обвързана по някакъв начин, т.е. да има някаква обща нишка, която учениците да проследят в него и накрая завършва с някакво изпитване – било то писмена контролна работа, представяне на някакъв проект или друг тип автентично оценяване на знанията и уменията, които учениците са придобили. Това ще ви осигури ритъм на работа, който е полезен както за учениците, така и за вас, защото трябва да планирате и собственото си време – напр. ако преподавате на 5 различни класа имайте милост към себе си и си сложете контролните с класовете в различни седмици, защото ако класното и на 5., и на 6., и на 7. клас са в една и съща седмица излишно ще се натоварите.
  3. Първи се доберете до списъка, който се изготвя във всяко училище, с дати за класни и нанесете вашата.
  4. Сложете часове, които да могат да бъдат редуцирани, ако се появи ваканция или се окаже, че губите много петъци/понеделници. Такива часове могат да дойдат от неща от типа – 2 часа за преговор на някои раздели и часове за поправка на контролни. Защото преструктурирането на материал е нещо сложно, ако не си си оставил вратички това да стане лесно за теб и безболезнено за учениците. А и винаги може да се окаже, че те имат нужда от повече упражнения и ти трябва да си предвидил подобни ситуации.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s