Планиране

Защо да си правим предварителен план на оценяванията през годината?

Оценяването на учениците е нещото, което споява системата на образованието. То отчита работата на учителите, класира училищата в различни категории и списъци, дава обратна връзка на родителите, може да се използва за мотивация за учене, създава ритъм в часовете, защото винаги се забелязва оживление около слуха, че „следващата седмица ще имаме контролно”.

То от своя страна зависи от много неща – от разделите в учебниците, от волята на учителите, от наредба на МОН за броя и вида задължителни изпитвания, от наличието или не на външно оценяване по предмета в тази година, от празничните дни в срока, от колегите, които също са си направили свои планове за контролните и т.н.

Няколко съвета за начинаещи по повод оценяванията

1.Проверете колко оценки трябва да имат учениците по вашия предмет за срока (подсказвам – n + 1).

2.Вижте колко раздела трябва да вземете по вашия предмет този срок. Преценете дали трябва да имате оценяване в края на раздела или да разделите раздела на две части, да дадете едно писмено изпитване и един проект върху един и същи материал.

3.Планирайте си неща, които да бъдат оценени през срока като добавите поне още 1 нещо. Т.е. ако смятате, че през срока ще направите 3 писмени изпитвания в края на трите раздела, учениците ще получат една оценка от презентацията си на проект за домашна работа и ще напишат 1 преразказ, то имайте предвид, че все някой ще отсъства в деня на писмените изпитвания или ще бъде с ларингит, когато трябва устно да презентира проекта си. По-добре е няколко ученици да имат повече оценки, но да знаете, че сте дали поне + 1 възможност за получаване на оценка над изискуемия минимум.

4.Съществува нещо наречено „регулярност на изпитванията”. То е създадено, за да осигури ритмичност на ученето на учениците (т.е. да се избегне възможността някой да бъде оценен 3 пъти в края на срока върху само един от три раздела), но и за да ви разпредели работата във времето. И на учителите им идва в повече да проверяват две писмени за две седмици/два дена. Вижте как са разпределени тестовете за край на раздел по седмици в тематичното ви разпределение и тогава преценете къде помежду тях да сложите и устните изпитвания и презентациите на учениците.

5.Тъй като вие няма да преподавате само на един клас, нанесете си в една таблица кога смятате, че ще изпитвате учениците, проверете дали не успявате да си сложите контролни с всичките си класове в една и съща седмица. Не че самите контролни са проблем, просто след това ще имате 2 седмици за проверка на всичко.

6.На същата тази таблица със седмиците и контролните се опитайте да видите дали случайно не искате да направите някое контролно точно преди или след ваканция. Преди ваканция, особено ако е дълго желана като коледната, децата са ваканционно настроени, разсеяни и е много вероятно да не успеят да са достатъчно концентрирани. След ваканция аз лично не виждам проблем да имат контролно, но родителите, забелязах, смятат това за нечестно. Така че седмица преди и след ваканция – без писмени изпитвания, може някои специфични устни изпитвания.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s