Четивна грамотност

Как да направим читателския дневник по-полезен за учениците?

 • Читателският дневник е особен уред за мъчение. Той е създаден, за да измъчва съвестта (ако е непопълнен) или ръка (ако е попълнен) на учениците във времето им, отредено за почивка.

  Но отвъд детските спомени, като учител смятам, че читателският дневник може да бъде ценен начин да развиете някои умения у учениците. За целта ще ви дам пример за въпроси за читателски дневник, който съм давала на учениците си.

  Инструкции за попълване на читателски дневник:

  Всяко нещо трябва да има инструкции.

  І. Литературна информация

  Смятам, че читателският дневник трябва да съдържа два раздела –един, който да тренира някакви литературни умения и друг, който да използва литературното произведения за тренировка  на езиковите знания и умения. Все пак предметът се казва „български език и литература”

  а) заглавие на книгата

  б) автор

  в) кога и къде е издадена

  Това тренира търсене на информация. Добре е учениците да свикнат да търсят библиографска информация. Заложено е и във всички програми по БЕЛ.

  г) обем (колко страници е)

  Обемът на една книга е условно понятие и зависи от изданието и формата, но пък ако учениците имат тази информация винаги можете да насърчите спортният им дух и да направите класация на прочелите най-много страници

  д) кратко описание какво се случва в нея (мин. 5 изречения)

  Това ще им помогне да закрепят в съзнанието си сюжета на книгата.

  е) име на любимия ви герой – едно изречение за него по модела “Харесвам най-много………., защото………”

  Втората част с мотивацията е много важна. Учениците трябва да свикнат да анализират собствените си вкусове и да си дават сметка на кои качества и постъпки дават по-голяма тежест.

  ж) любим цитат от текста (запишете изречение, което ви е направило най-силно впечатление)

  Това може да използвате през учебната година като си направите откриващи уроци за литературните произведения през избраните от учениците цитати. Така те ще се почувстват важни.

  з) Съвет към бъдещите читатели – “Трябва/не трябва да четете тази книга, защото….”

  Това отново може да повиши самочувствието на учениците. Те трябва да влязат в ролята на някой, който да даде експертно мнение по въпроса. Двойствеността на възможностите им показва, че не е задължително да харесваш нещо, но дори и да не го харесваш трябва да можеш да се мотивираш защо е така.

  ІІ. Езикова информация

  – запишете поне 5 нови думи за вас и намерете техни определения;

  Учениците много често се оплакват, че не разбират някоя книга, заради многото непознати думи. Може да им дадете възможност да поправят това като сами потърсят значението на думите в речник или интернет и после си организиране учебен речник. Този списък ще ориентира и вас като преподаватели какво учениците не разбират, защото често възрастните не си дават сметка какво може да е трудно за децата.

  – запишете поне 5 думи, които смятате, че имат сложен правопис и могат да се сбъркат;

  Това ще им помогне да си припомнят някои езикови правила или да научат правописа на някои думи. На вас също ще ви помогне през учебната година в търсенето на примери за думи, които могат да се объркат.

  – изберете си 2 изречения, на които да направите синтактичен и морфологичен разбор.

  В прогимназиална степен това трябва да се тренира много активно. Освен това тази задача упражнява способността на учениците сами да оценяват възможностите си. Ако подберат много дълго и много сложно изречение, с което не могат да се справят, това означава, че не си дават сметка за възможностите си и затова не използват естествената възможност за компенсаторни механизми като това просто да изберат някое кратко, просто по състав изречение. Такива винаги се намират в книгата.

   

   

Един коментар към “Как да направим читателския дневник по-полезен за учениците?

 1. Когато бях малка -преди 40 години, читателкия дневник представлява е тетрадка с бели листи А4. На страницата отляво записвахме заглавието на книгата или приказката, автора, и за какво се разказва в няколко изречения. На страницата вдясно рисувахме картина или образ , свързан с нея. Можешест да прерисуваме картини от самата книжка или ние сами да си нарисуваме според нашето въображение. И до днес си спомням моя дневник -баща красив и обичах да си го разглеждам заради прекрасните рисунки, които рисувахме с майка ми.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s