Култура на класната стая

За пощенските картички в класната стая

В настоящия текст искам да ви запозная с някои възможности за употреба на сайта https://www.postcrossing.com/ в класната стая. Това е сайт, който след регистрация, предлага възможност да създадеш профил и да изпращаш и получаваш картички до над 200 държави. Нещата са на случаен принцип – т.е. случайно теглиш къде ти да изпратиш картичка и откъде ще получиш. Аз съм регистрирана в него от над две години и той работи много добре.

Postrossing

Наскоро ми се случи да изтегля адрес на едно училище в Германия. От описанието в профила стана ясно, че той е на ученици, които заедно с учителката си събират пощенски картички от цял свят.

Подобен тип работа е приложима най-вече в часовете по английски език, тъй като основен език на сайта е английският. Ползите за учениците биха били в няколко насоки:

-създаване на профил с описание на класа и предпочитан вид картички за получаване;

-тестване на четене с разбиране, защото, когато изтеглят случаен адрес, трябва да разберат какъв тип картички предпочита техният човек;

-след като получат лично картичка ще трябва да я прочетат и преведат;

-картичките могат да се събират в класната стая и, тъй като ще са от различни държави и места, да станат повод за натрупване на допълнителни знания за страните по света;

-децата могат лично да отидат до пощенски клон, за да ги пуснат, което си е едно допълнително умение.

Аз като учител по литература смятам, че би било възможно да създам с моите ученици профил на класа и да поискаме да получаваме пощенски картички, които се отнасят до автори или литературни произведения. Така всяка получена картичка може да стане повод за дискусия по въпросите на класически произведения или автори от различни държави.

Не на последно място това не е скъпо удоволствие. Една пощенска картички е на цена от 0.60 ст до 1 лв, а пощенските марки за пращане в чужбина между 1 лв и 1.40 лв. На месец могат да бъдат пращани не повече от 7-8 картички, което означава, че ако учениците се редуват да купуват и пращат картичките един от тях ще трябва да даде около 2 лв веднъж на три месеца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s