Култура на класната стая

Домашно по пощата – защо и как

Все по-често в българското училище се случва някой ученик да попита не може ли да предаде домашното си напечатано или по електронна поща. За мен отговорът в повечето случаи е положителен. Плюсовете на подобна комуникация са, че:

-така по-лесно проверявате дали домашните са оригинални – просто маркирате част от изпратения текст и го пускате за търсене в търсачка. Ако домашното е предадено на ръка, трябва да набирате сами части от текста;

-така четете по-бързо, защото липсва затруднението от разчитането на индивидуалния почерк – факт е, че учениците все по-рядко пишат на ръка. Но това важи и за всички възрастни. Самата аз пиша по-бързо на компютър.

-чрез приемането на домашно по електронен път давате възможност на учениците да упражнят други свои умения и компетенции, които не са по-малко важно от това дали могат да напишат есе върху творчеството на Ботев.

-предаването на домашно по електронен път винаги е сигурно – или е изпратено или не. Ученикът не може да влезе в спор с вас по повод това дали го е предал и кога точно.

Минусите са в това, че не може да поставите ултимативно изискване домашното да се предава по електронен път. Не всички ученици разполагат с компютър или интернет, за да го напишат. Чрез даването на възможност за предаване по електронна поща малко или много поставяте учениците в неравнопоставеност. Най-малкото тези, които ви го предадат на лист, ще трябва да го направят в рамките на работния ви ден, докато тези, които го предават по електронен път могат да го направят по-късно през деня и да имат повече време или обратното – ако поставите изискване за предаване по пощата преди деня за предаване в училище. Всичко е въпрос на гъвкавост от ваша страна.

 

Важно е да имате обаче конкретни изисквания към текстовете. Не е възпитателно да позволяваме на учениците да предават какви да е текстове. Към статията прикачвам примерен вариант на разписани правила за предаване на домашни по електронен път. Mlad_uchitel_Pravila_za_predavane_na_domashno_po_eletronen_pat Те включват изисквания в три категории:

-как да бъде форматиран текстът на домашното;

– как да бъде именуван файлът и имейлът, чрез който се изпраща домашното;

– техническа информация за време на предаване и др. условия и ограничения.

Един коментар към “Домашно по пощата – защо и как

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s