Работни листове

Как да преговаряме материал от предишна учебна година

Всяка учебна година започва с тъй важния преговор. Това са 1-2 часа, които се дават на децата, за да се адаптират отново към ритъма на работа в училище. Забелязала съм, че те често са формални и в тях се обсъждат общи организационни въпроси от типа – колко тетрадки трябва да имат децата, кога да си носят учебника по литература и кога по български и т.н.

Според мен в годишното си разпределение всеки учител трябва да заложи един час за организационни въпроси и едва след него да започват часовете за преговор.

Днес ще ви предложа един готов вариант на работен лист за преговор по български език за 6. клас.

Mlad_uchitel_Pregovor_BE_6klas

(за да свалите файла, трябва да цъкнете на линка)

Как може да го използвате? Най-удачният вариант е да го раздадете на учениците в първия час, в който се видите, с молба да се опитат да поработят сами върху него. В часа, който сте отредили за преговор, да използвате листа, за да организирате дискусия и заедно да проверите и допълните неизпълнените докрай или правилно задачи. По този начин предоставяте възможност на учениците от една страна да работят сами и да не се чувстват „като в небрано лозе“ в началото на учебната година (намалявате напрежението), от друга страна, след края на часа за преговор те ще имат събрана на едно място и структурирана информация, която ще им помогне да се подготвят за входното ниво.

Структурата на работния лист е следната:

Задача № 1: Изречения с празни места за попълване. Твърденията са взети от учебника по български език за пети клас на изд. Булвест 2000. Попълването на празни места помага да децата да си припомнят езиковата терминология от предходната учебна година.

Задача № 2: Учениците трябва да съставят сами изречения, в които да включат изучените в пети клас местоимения. Това дава възможност за творчество. При проверката в час ще може да дадете думата на всяко едно дете да прочете по едно от своите изречения. Така ще може да изчистите възможни обърквания и всеки ученик ще получи нужното му внимание в началото на годината.

Задача № 3: Две изречения за синтактичен разбор. Те са на ниско ниво на трудност. Ще дадат повод на преподавателя да структурира отново знанията на децата затова какви са стъпките за анализ на изречения, какви са знаците, които използваме и т.н.

Задача №4: Творческа задача. Тя ще позволи на учениците да се отпуснат в края на часа за преговор. От друга страна, позволява да се преговорят в движение и въпроси от областта на лексикологията като синоними, антоними, пароними и т.н.

 

Надявам се представеният материал да е полезен на новите преподаватели в училище и/или да даде нови идеи на опитните преподаватели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s