Работни листове

Анкета за умения и нагласи в началото на учебната година?!?

Началото на учебната година е едно от най-натоварените за учителите. Нови ученици, нови нормативни уредби, нови колеги, нова класна стая…Новите неща могат да са повече от старите. Повечето хора смятат, че образователната система е консервативна, но това далеч не значи, че промените в нея не са ежедневни.

Когато ни се налага да започнем работа с нови ученици, често водещо е това да си поставим цели за обучението им. Всеки учител знае малко или много какво иска да постигне с учениците си в края на учебната година. Това е работата ни. Но нерядко забравяме, че всички деца са различни. Личното отношение дава по-добри резултати. Уроците са си уроци. Но винаги може да има малък жест към даден ученик, който да го накара да се почувства значим.

Днес ще ви запозная с един начин, по който може да си осигурите информация за всеки ученик в началото на учебната година, която да използвате в ключови моменти, за да покажете уважение към личността на децата.

Анкета за умения и нагласи за пети класMlad_uchitel_Anketa_Umeniya_naglasi_5_klas

(за да свалите файла цъкнете на линка)

Анкетата е разположена на един лист. Съдържа въпроси за свободен отговор. Към всяка задача има формулиран брой изречения, в които най-малко трябва да се отговори. Общият им брой е 20 изречения. Може да дадете възможност да учениците да попълнят анкетата в час в началото на учебната година или вкъщи.

Защо да зададем тези въпроси на петокласниците?

Задача № 1: Опишете се в 5 изречения. – В общия случай вие не познавате петокласниците. Давайки им свобода да се представят сами в пет изречения може да научите много за начина, по който те решат да се идентифицират.

Задача № 2: Напишете 10 неща, които харесвате най-много – хора, животни, цветове, спортове, сезони и т.н. – през учебната година може да използвате тази информация, за направите малки жестове към учениците. Напр. да сложите като лого любимото им животно на някое индивидуално домашно или да ги поздравите за победа на любимия им отбор. Защо е важно да правим това? Защото децата имат нужда от внимание. Учителят е учител не само по своя предмет, но и по това какво е да сме добри хора, да обръщаме внимание на околните и да съпреживяваме техните вълнения.

Задача № 3: Опишете най-добрия човек, когото познавате – как изглежда, какво прави, за да мислите, че е добър? Използвайте поне 3 изречения. – Темата за описанието – на хора, на животни, на природни явления и т.н. ще е важна през учебната година в 5. клас, затова е важно още в началото да разберете какви са умения на учениците за описване. От друга страна, чрез този въпрос ще разберете какви са ролевите им модели. Ако през учебната година имате някакъв проблем с учениците, ще знаете към кого да се обърнете, т.е. кой има най-голям авторитет пред детето. Това може да е роднина, но може и да е треньор, друг учител…Със сигурност е полезно да знаете. От описанието може да разберете и дали за детето е важно някой да е хубав, да е силен, да е бърз, да готви вкусно….

Задача № 4: Опишете най-красивото място, на което сте били. Използвайте поне 5 изречения. – отново тествате предварително дали детето може да описва. Давате му и свобода да говори за нещо, което свързва с хубав спомен.

Задача № 5: Ако бяхте бог на нещо (войната, животните, любовта, красотата и т.н.), на какво бихте били бог и защо? Опишете причините в поне 2 изречения. – една от първите теми по литература в пети клас е тази за митовете и легендите. Отново разбирате как е структурирана ценностната система на децата. Важно е да разберете и дали могат да се аргументират.

Задача № 6: Кой е любимият ви празник и защо? Напишете поне 5 изречения. – друга голяма тема по литература е тази за празниците. От една страна, разбирате кой празник е най-познат за децата, а от друга – отново дали могат да се аргументират.

 

Хубаво е на децата да им стане ясно, че това не е контролно, а начин да се опознаете по-добре. Добре е вие също да попълните една бланка и да я залепите на някоя стена в класна стая. Така ставате равни с учениците, а и им давате възможност също да разберат много неща за вас.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s