Работни листове

Посещение в къщата на Иван Вазов в София

Темата за това как да направим посещението в музей максимално полезно за учениците си е много голяма. Хубавото е, че в последните години самите музеи правят стъпки в посока на това да бъдат по-атрактивни за децата.

Днес ще ви представя един много прост работен лист, чрез който може да „закрепите“ вниманието на децата дори в един не особено модерен и не особено атрактивен музей, какъвто е къщата на Иван Вазов в София. Основната му идея е да ангажира децата и да им даде възможност не просто да разгледат експонатите, а да подходят изследователски.

Mlad_uchitel_Raboten_list_Muzei_Vazov

(за да смъкнете работния лист, цъкнете на линка)

Първият въпрос (Запишете имената на петима български писатели, с които Вазов е имал взаимоотношения (прочетете надписи под снимки, обяснения към експонати, питайте уредниците).) позволява на децата да поставят патриарха в мрежа от други познати или не толкова познати автори. Като преподавател по литература съм забелязала, че учениците не могат да съобразят неща от типа можели ли са Вазов и Елин Пелин да се познават. А това е важно, за да може пълноценно да разберат защо единият пише по един начин, а другият – по друг. И кой кого е четял и съответно се е повлиявал или се е оттласквал. От опит знам, че когато децата почнат да се разхождат из музея в трескаво търсене на имена на автори, музейните уреднички пребледняват. Така или иначе бъдещето на българските музеи е да се приближават до посетителите си. Ще свикнат, сигурна съм.

С този въпрос има риск децата да решат просто да препишат един от друг и накрая да се озовете с 20 еднакви работни листа, но истината е, че децата обичат да се чувстват откриватели и ако поставите нещата по интересен за тях начин ще се състезават да намерят име, което другите не са забелязали.

Чрез втория въпрос –  Запишете 5 вещи, които са изложени в къщата и са били притежание на Иван Вазов. – се цели да се обърне внимание на учениците върху предметите в къщата. На по-късен етап, когато се приберете в училище може да дебатирате защо точно такива предмети се съхраняват в музея. Защо преобладават тези, а не други предмети? А в други музеи други неща ли са повече?

Третият въпрос е за създаване на собствен текст:Намерете един експонат в музея и го опишете. Какво представлява? Колко е голямо? Какъв цвят е? За какво се ползва? Чие е било? Обем – поне 5 изречения.

Тъй като не всички ученици могат да описват един обект естествено се получава разпръскване на учениците из музея.

Как да използвате работния лист? Преди посещението на музея разпечатвате работния лист и обяснявате на учениците какво очаквате да попълнят. Отговаряте на въпроси при нужда. При посещението в самия музей учениците работят самостоятелно по работните си листове. В края на посещението ги съберете. Вижте какви са резултатите. Обобщете отговорите на децата и подгответе презентация, в която да съберете всичко. Подберете и най-интересните наблюдения над експонати от третия въпрос. Обсъдете защо всички за видяли връзката на Вазов с еди-кой си автор, но само, напр. двама, са записали еди-кой си.

Посещението на музей не трябва да се заключва в самото посещение. Важно е след него да има рефлексия какво са наблюдавали, как са се почувствали, какво са научили. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s