Без категория · Култура на класната стая

Процедури в класната стая – спасителната жилетка на младия учител

Винаги съм се възхищавала на учителите, които имат дълъг стаж в училище за това как умеят да управляват класната стая все едно имат невидим конец, завързан за всеки ученик. Пример е любимата учителка по история, която с един поглед ти казваше дали е разочарована, очарована, дали трябва да продължиш или да спреш да правиш нещо. Както се казва – като порасна искам да съм като нея.

Но до достигане на такова майсторство още съм далече. Нещото, което ме спасява в моята класна стая, е разписването на процедури. Процедурите са правила, по които се случват нещата в час. Преди началото на учебната година си представям какво искам да правят моите ученици и какво да не правят в час. Разписвам подробно различни ситуации и им подготвям малка листовка, която им раздавам в първия учебен час. Заедно обсъждаме коя процедура какво значи и какво точно очаквам от тях. Това работи за ученици в прогимназия. В гимназията е по-вероятно да си организират състезание по изработка на самолетчета с раздадените от вас листове с процедури. Там има други начини, по които да постигнете добре работеща класна стая, но с тях ще ви запозная друг път. Процедурите са особено важни за ученици в пети клас, защото на тях всичко им е ново и наличието на ясно разписани пътища на действие силно ги улеснява. Не се заблуждавайте, че разписаните процедури са работещи процедури. В следващ материал ще дам някои идеи за това как да направим тези процедури искани и спазвани от учениците. Днес ми се иска просто да обърна внимание, че ако искаме децата ни да работят по определен начин е добре да им споделим какъв е този начин.

Прилагам файл с разписани процедури за моя класна стая от преди 2 години, за да си представите какво имам предвид под подробно разписване на очакванията.

Mlad_uchitel_Protseduri_v_klasnata_staya

(за да свалите файла, цъкнете на линка)

Всеки учител вижда класната си стая по различен начин и изисква различни неща. Всичко може да бъде адаптирано според вашите виждания и нужди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s