Култура на класната стая

Ученически стаж в класната стая

Когато става въпрос за култура на класната стая, един много важен въпрос е този за делегирането на отговорности. По време на час учителят има много задачи. И част от нас смятат, че за да протече гладко един урок те трябва да свършат по-голямата част от „работата“. Но аз смятам, че колкото повече от нещата в класната стая се правят от децата, толково по-добре е минал часът. Все пак нали идеята е те да учат, а не аз да преподавам. Ако същността бе във второто, можеха да ми наредят плюшени играчки на мястото на децата и да си им преподавам. Децата ще се чувстват по-значими, а учителите по-спокойни, ако на децата им се даде възможност да поемат отговорност за част от нещата в класната стая.

Един, но не единствен начин, за това е да помислите за това какви стажантски позиции може да обявите в началото на учебната година за ученици.

Какво представлява стажът? Систематизирате определени задължения, които си приличат по нещо. После измисляте име на работната позиция и създавате обява за стаж. Давате време на учениците от една седмица, за да кандидатстват. Аз смятам, че най-удачно е кандидатстването да става чрез мотивационно писмо. Не е задължително да им казвате да напишат мотивационно писмо. Просто ги накарайте да отговорят на въпроси за това в какво са най-добри и защо смятат, че ще се справят със стажа. После обявете резултатите от кандидатстването. Сключете договор за провеждане на стажа, в който опишете отново задълженията, срока на стажа и т.н. (примерен договор в друга публикация)

Какво могат да правят учениците в час? Аз съм използвала стажанти за раздаване на учебни материали, напр.работни листове или контролни, за попълване на таблици с резултати и за подреждане на върнати учебни материали по индивидуални папки на учениците, за събиране и връщане на тетрадки за домашна работа и т.н.

Защо учениците биха искали да правят нещо в час? Учениците обичат да поемат отговорност, ако тази отговорност е добре „продадена“, т.е. ако успеете да ги накарате да мислят, че това да си стажант е най-готиното нещо. Може да им направите баджове или други отличителни знаци. Да им разрешите някакви преференции, напр. да избират къде да стоят в час. Може да им позволите да не напишат някое домашно. Така те се чувстват различни от останалите. А учениците, особено в прогимназията, имат силна нужда от себеутвърждаване.

Защо е важно учениците да го правят? От една страна, това силно ще улесни вашия живот и ще ви позволи да се фокусирате върху други неща, които децата няма как да свършат. От друга страна, да им позволите да попаднат в ситуация, в която да носят отговорност за нещо е много ценен опит. Още повече, че е важно вие да им дадете обратна връзка за начина им на работа и да им давате препоръки как да изпълняват по-добре задълженията си. Добре е един стаж да не продължава повече от две-три седмици. Така децата няма да се чувстват много натоварени, а и ще има възможност повече ученици да се изредят през учебната година. В моята класна стая един човек не можеше да бъде два пъти стажат на една и съща позиция. Ако нямаше кандидати за дадено нещо, обяснявах, че аз мога и сама да върша дадена дейност, но им предоставям възможност те да получат някакви преференции при изпълнението й.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s