Култура на класната стая

Ползите от изготвянето на договор за ученически стаж

Училището не е училище само по себе си. То би трябвало да е насочено към това да създаде адекватни бъдещи граждани. За целта е добре да предоставим на учениците си възможности да участват в симулации на реални ситуации от живота на възрастните колкото се може по често. В публикацията https://mladuchitel.wordpress.com/2016/08/25/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B6-%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%8F/ разказах какво представляват ученическите стажове и защо са важни за учениците. Сега ще ви покажа как изглежда един примерен договор за стаж в часовете по български език и литература.

Mlad_uchitel_Dogovor_staj_v_chasovete

(за да свалите файла, цъкнете на линка)

Важно е учениците да са виждали някакво подобие на договор преди да им се наложи да подпишат трудовия си договор или договора за наем на жилище. Трябва да знаят, че трябва да го прочетат подробно, да зададат въпроси, ако не разбират нещо, да им е ясно какви са техните задължения и какви на другата страна по договора. Добре е да симулирате реална обстановка на подписване на договора за стаж. Дайте на учениците екземляр, за да го прочетат. Обсъдете някои клаузи. Подпишете договорите и им дайте техния екземпляр. Обяснете им защо е добре да го пазят.

Много е важно вие да спазите вашата част от договора. Затова не сключвайте повече от 2-3 договора едновременно. Иначе няма да имате възможност да наблюдавате работата на учениците и да им дадете качествена обратна връзка. Добре е да оформите тази обратна връзка като препоръка. Помислете предварително по какви критерии ще оцените учениците и си направете работен вариант на тази обратна връзка, за да отделите по-малко време за написването й през учебната година.

Чрез договора и препоръката затваряте цикъла на необходимата документация за едно кандидатстване и наемане за работа. Това със сигурност е ценен опит за вашите ученици.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s