Работни листове

Анкета за умения и нагласи, 8. клас

В предишна публикация (https://mladuchitel.wordpress.com/2016/08/22/%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD/) обясних каква е функцията на анкетата за умения и нагласи и дадох пример за такава, подходяща за петокласници. Днес давам вариант, който може да се използва за ученици от осми клас или да се адаптира за други класове от гимназиалните.

Mlad_Uchitel_Anketa_umeniya_naglasi_8_klas

(за да свалите файла, цъкнете на линка)

Първият въпрос за десетте любими неща се повтаря от анкетата за петокласници, защото той позволява на учениците да се представят през нещата, които харесват.

Вторият въпрос Ако можеше да вечеряш с някого  (личност от историята, роднина, известен човек и др.), кой би бил този човек и защо го избра? Запиши поне 2 аргумента.“ изпълнява същата функция като въпроса за петокласници за това кой е най-добрият човек, когото познават. Той ще ви позволи да разберете кои са ролевите модели и какво доминира в интересите на учениците – дали са много привързани към семейството си, дали се интересуват от история или от съвременни събития, имат ли някакви идоли. Важното тук е, че искате от тях не да напишат определен брой изречения, както бе зададено в анкетата за 5. клас, а искате брой аргументи. За учениците от гимназиалната степен тепърва ще бъде важно да могат да защитават мнението си и с тази анкета вие може да диагностицирате уменията им в тази насока до момента.

Третият въпрос, който е свързан с доброволчеството, отново изисква аргументиран избор. Смятам, че осми клас е подходящо време, в което да почнем да говорим по-активно с учениците какво е да си доброволец, в какви дейности могат да се включват, какви за ползите за тях от подобна дейност и т.н. Затова е важно да проучите първоначалното им отношение към въпроса.

Четвъртият въпрос за музейната експозиция е малко абстрактен. От една страна тествате умението на учениците да се поставят в различни ситуации, а от друга – отново проучвате интересите им. Аз използвам често в работата си посещението в различни музеи и галерии и за мен като преподавател е важно да разбера как се отнасят децата към тези културни институции. Тук може да откриете какви са нагласите им към тези посещения и да разберете дали ще ви се наложи да се борите със стереотипи, че музеите са скучни през учебната година.

Последният въпрос „Кое е произведението, което седмокласниците трябва задължително да прочетат и защо?“ има опорни въпроси, които да позволят на вашите ученици да напишат малко по-дълъг текст, от койо да разберете дали могат да се изразяват гладко и свързано. Чрез него проучвате и интересите им в областта на литературата. Отговорите на този въпрос могат да се използват и за рекламна кампания пред седмокласниците в училището, като създадете брошури или плакати, в които използвате написаните текстове. Учениците обичат да се чувстват полезни и да виждат, че някой се интересува от мнението им. Ако адаптирате въпроса за по-големи ученици от гимназията, може да им дадете избор да пишат и за текст, който в никакъв случай не трябва да бъде четен от седмокласниците. У тях се развива навик да са по-критични и оплакващи се и е добре за изграждане на взаимоотношенията ви да им дадете възможност да споделят с вас и негативните си впечатления от литературни произведения. Отново важи правилото за аргументиране.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s