Култура на класната стая · Работни листове

Как да проверяваме домашни работи

Функциите и нуждата от домашна работа са обект на множество дискусии. Аз, честно казано, вярвам повече в това, че учениците трябва да учат и усвояват материала в учебните часове. Домашната работа би трябвало да е нещо кратко, което да може да бъде направено в рамките на 10-15 минути и да служи за припомняне на изученото. Когато става въпрос за часовете по български език и литература обаче, учениците имат този предмет в четири от пет дни седмично и едва ли имат време да забравят какво са учили. За това, доколко е необходимо задаването на домашна работа и кой е най-функционалният вариант за такава, ще говорим друг път.

Сега бих искала да ви предложа модел на работа, чрез който да си осигурите ритмично проверяване на домашната работа.

1.Таблица за стена с домашните задания. Таблицата съдържа четири графи. Прилагам примерен вариант, който можете да използвате за бланка.

Mlad_uchitel_Tablitsa_domashna_rabota

(за да смъкнете файла, цъкнете върху линка)

В по-малките правоъгълници пиша датата, за която се отнася дадено домашно. Когато задавате една домашна работа, тя може да е за следващия час или за след седмица. Освен датата, аз пиша и деня от седмицата, защото понякога децата се ориентират по-добре с това, че дадено домашно е за сряда, а не за коя дата е. Тъй като преподавам на няколко различни паралелки записвам и коя е паралелката, за която се отнася домашното. Реално на стената ми могат да стоят 1-2 такива таблици, които напечатвам предварително. В големите правоъгълници записвам каква е задачата за домашно. Забелязах, че така учениците могат да дойдат в кабинета и по време на занималнята и да проверят отново дали са си записали всички зададени задачи. А вие не се обърквате какво трябва да проверявате и на кого какво домашно сте дали.

2.Таблица за бързо отбелязване на написано/ненаписано домашно.

Аз използвам таблица, в която по вертикал нанасям имената на учениците, а по хоризонтал оставям място за десетина кутийки. Във всяка кутийка нанасям дадена дата, на която проверявам наличието на домашно. За по-малко от минута-две мога да мина покрай чиновете и да проверя дали има написано домашно, което отговаря за поставената задача. Не проверявам качеството на изпълненото домашно. Само има ли го или не. Слагам в кутийките срещу имената на децата плюсове или минуси. При три събрани минуса пиша имейл до родителите, че на тези и тези дати децата им са били без домашни.

3.Проверка на домашната работа.

Когато някоя задача се оказва особено трудна или ми е важна за преход към следващ урок проверяваме домашното в началото на часа. Но в повечето случаи имам схема на събиране на тетрадките на учениците, която ми позволява да проверя всяко домашно достатъчно подробно и да напиша обратна връзка до децата и, при нужда, и до родителите. Децата пишат домашните си в тетрадки за домашна работа. В края на всеки учебен час събирам три или пет тетрадки. Толкова, колкото смятам, че мога да проверя в някой свободен час по време на деня и да ги върна на децата. Коригирам всяка грешка, която е допусната. При нужда пиша рецензия. След края на проверката пиша дата и се подписвам. Така знам кога за последно съм видяла тази тетрадка. При този ритъм на работа проверявам тетрадката на едно дете веднъж на седмица и половина. Това е добър период, за да забележа и коригирам при нужда някакви грешки или да задам допълнителни задачи за домашно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s