Култура на класната стая · Четивна грамотност

„Звездна дума“ – стратегия за учене на терминология

Термините са особен вид думи, които са особено трудни за учениците. Вероятно защото често са с гръцки или латински произход и не им дават възможност да свържат тези думи с други думи, които използват в ежедневието си.

Днес споделям една стратегия, чрез която може да попълните речниковия запас на учениците си по ненатрапчив начин през учебната година. До дъската закачате табло, на което всяка седмица поставяте лист с нова дума-термин (може да използвате половин лист А4, сгънат по дължина). В първия час през седмицата с даден клас обяснявате думата, давате примери за използването й в контекст и т.н. При всяко правилно използване на този термин в писмени изпитвания, вкл. домашни работи, детето получава по 0,25 стотни на следващо контролно. Списък с всички „звездни думи“ през учебната година трябва да стои непосредствено до таблото. Аз съм разрешавала на ученици по време на контролно да ходят до този списък и да търсят термин, който могат да употребят, за да си спечелят бонус стотни.

35470_4676113862329_1581834440_n

Използването на този инструмент изисква от ваша страна да подбирате мъдро термините, които слагате на стената на звездната дума. Необходимо е също така да давате обратна връзка на учениците, когато те са се опитали да употребят термините, но не са ги използвали правилно. Така през учебната година учениците може да са увоили 20-30 термина в зависимост от това колко ваканции има и дали при липсващи дни от седмицата решите да обедините седмици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s