Без категория · Култура на класната стая

Майсторството на писането на дъска

Когато се говори за училището, всички се сещат за няколко основни неща – учители, ученици, учебници и…черната дъска. Тя от известно време е побеляла, но все пак си остава един от основните атрибути на обучението. И тук идва проблемът – никой не обучава учителите да пишат на дъска. Или поне мен не са ме обучавали, а завърших Софийския университет преди 4 години, т.е. относително скоро. В най-добрия случай използваме маркер по време на задължителния си стаж в училище, но и там някак се разчита, че ние това го можем. Но съвсем не е така. Някои от проблемите се състоят в това, че:

пишем бавно и учениците се разсейват;

пишем с гръб към учениците, а това не е безопасно във всяко едно отношение;

пишем нечетливо и по този начин или ги отказваме да преписват написаното, или създаваме предпоставка за допълнителни въпроси и забавяне на целия процес на преподаване;

пишем неподредено по дъската (използването на цветни маркери съвсем не прави нещата по-ясни, даже често донасят допълнителен смут като този дали и учениците трябва да използват различни цветове).

Днес ще се опитам да структурирам някои идеи как да използваме писането на дъска в наша полза.

1.Упражнявайте се да пишете обърнати към учениците. Изисква известно усилие, но дава добри резултати. Така имате поглед на класната стая и не давате възможност за започване на шум, който съм виждала да се активизира, в момента, в който даден преподавател е имал неблагоразумието да забие нос за повече от 5 секунди в дъската. На мен ми отне няколко месеца, но пък не си го и бях поставила за основна цел в преподаването.

2.Пишете по-малко на дъската. Измисляйте плановете си така, че да са максимално схематични. Не е необходимо всяка точка от урока да е цяло завършено изречение. Идеята на учебния план според мен е да даде скелет на урока, да подпомогне ученика в ученето у дома и в преговарянето. Когато е удачно, давайте възможност на учениците сами да избират как да формулират подточките на урока. За интерактивните начини на водене на ученическа тетрадка ще говорим друг път.

3.Изберете си набор от знаци, които да съкращават писането по дъска или дават указания на учениците за съдържанието на написаното – напр. NB! за важните части от урока, заграждане с елипса на новите термини, подчертаване на думите с особен правопис. Важно е да бъдете последователни в използването на тези знаци.

4.При възможност – подготвяйте предварително думи или изречения на цветни/бели листове, които да залепите с тиско на дъската. Така спестявате няколко секунди, но и разнообразявате часа. Ако преподавате на няколко паралелки от един и същи клас, това ще ви спести много писане. Аз използвах този начин, за да показвам примери с думи. След това тези принтирани/надписани думи използвах и при  преговор и при други игри, които разигравах с ученици.

5.Организирайте различни области на вашата дъска. Напр. Винаги записвайте домашното в горната дясна част на дъската, а текущото упражнение в горния ляв ъгъл. Това ще ви спести много въпроси от ученици, които в хода на урока не са разбрали какво започвате да работите и на коя страница. Те ще знаят, че то е записано на точно определено място и просто ще вдигат поглед, за да го намерят.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s