Култура на класната стая

Как да празнуваме успехите на писмени изпитвания?

В началото на учебната година учениците са подложени на множество „мъчения”, наречени входни нива. Често не осъзнават, че и учителите също изпитват смесени чувства, проверявайки тези писмени изпитвания. Понякога изпитват гордост, понякога е смешно, а някой път – и сълзи се появяват. Когато обаче входните са проверени е добре да помислим как да отбележим успеха на учениците.

Защо да показваме отличните резултати? От една страна, това дава допълнително удовлетворение на учениците, които са се справили. От друга страна – учениците, които имат пропуски могат да видят кои са били „верните” отговори. Важно е обаче винаги да не забравяме, че не трябва да си позволяваме да унижаваме учениците, които не са постигнали удовлетворяващ резултат. Те имат нужда от допълнително внимание и работа.

Как да показваме отличните резултати?

1.Бъдете постоянни. Ако започнете да излагате в класната стая успехите на учениците, трябва да сте сигурни, че ще го правите на всички писмени изпитвания. За да играе мотивираща роля, стената на славата трябва да бъде постоянно обновявана.

1005136_10201206715151457_2122770896_n

2.Копирайте писмените изпитвания и излагайте копията. Оригиналите трябва да отидат у учениците. Така те ще могат да се похвалят на родителите си, а вие ще имате архив от образци на отлични контролни.

3.Поканете колеги от училището да разгледат събраните отлични работи. Ако учителят по математика похвали някого за успеха по български, така този успех ще има по-голяма тежест.

8567_10201206709831324_1021345117_n

4.Позволете на учениците сами да закачват работите си. Това може да става при връщане на писмените работи. В зависимост от възрастта на учениците може да го организирате и като церемония по раздаване на филмови/музикални награди. Всеки отличен има задача да получи отличната си работа и да закачи нейно копие на „стената на славата”.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s