Култура на класната стая

Мексиканска вълна на примерите

Всеки учител иска да знае дали учениците разбират това, което той е преподал. За проверка на усвояването съществуват много техники, но днес ще ви запозная с една, която измислих и прилагах в класната си стая.

Един от начините учителите да разберат дали учениците разбират материала е това да ги помолят да дадат примери. „Мексиканската вълна на примерите“ е техника, чрез която всеки ученик да даде свой пример без страх от провал и коментари от други ученици. Правилата са прости.

1.Казвате на учениците, че сега в тишина всеки трябва да си намисли по един пример за даден въпрос. Напр.,  когато урокът е за наречия, всеки трябва да каже по едно наречие. Времето за мислене не трябва да е дълго, т.е. не повече от минута.

2.При даване на старт на вълната всеки ученик трябва да стане и имитирайки движението на ръцете при мексиканска вълна да каже своя пример. Ученикът до него повтаря действието веднага след него и т.н.

3.По време на мексиканската вълна учениците нямат право да коментират дали примерите на другите са верни или не. Не могат да казват „аз не съм готов още“. За деца, които често се колебаят в началото аз разрешавах да повторят пример, който вече е казан, но да кажат нещо, когато им дойде реда.

4.Целта е всичко да стане бързо, така че проверката на примерите да отнеме не повече от 1-2 минути. Вие като учител трябва внимателно да слушате примерите, защото е много важно да запомните, ако има някой, който не е точен. След края на играта задължително коментирайте грешките без да припомняте кой ученик е казал примера, който не е верен.

Какво постигате чрез този начин на проверка?

1.Създавате среда, в която всеки ученик дава своя пример.

2.Позволявате на учениците да се раздвижат малко. Учениците имат нужда от движение в класната стая, за да усвояват по-добре информация. Дълбоко вярвам в това.

3.Бързо, без да губите много време, разбирате кои ученици са усвоили вече материала. Навреме идентифицирате пропуски.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s