Планиране · Работни листове

Проект „Богове и герои“, 5.клас

В настоящата публикация предлагам един вариант за кратък проект за учениците от пети клас. Той може да бъде адаптиран и за ученици в девети клас.

Проектът предвижда учениците да изберат един бог или герой от предварително изготвен от преподавателя списък. В този списък всеки учител може да постави различни богове. Лично аз залагам на разнообразието и включвам богове не само от старогръцката митология, но и от египетската, скандинавската и т.н. Списъкът би трябвало да включва „лесни“ за намиране богове, които да могат да бъдат взети за работа от учениците, работещи на по-ниски нива, както и „трудни“ богове, които да предизвикат любопитството на по-напредналите, на които старогръцката митология им е малко или много вече скучна и позната.

Всеки ученик трябва да получи по един екземпляр от указанията за работа + критериалната матрица за оценка.

mlad_uchitel_proekt_bogoveigeroi_5kl

Предлаганата тук матрица е много подробна и може да бъде редактирана по ваш избор и съобразно особеностите на вашите ученици. Важно е да им напомняме, че желаното състояние на крайния продукт е описано в графата за три точки. Така критериалната матрица е не само инструмент за оценяване, но и по-подробен вариант на инструкции на задачата.

Обвързването на създаването на проекта с дарение на училищната библиотека играе ролята на допълнителен стимул за учениците. Те се чувстват важни и полезни. Може да обиграете даряването на вече подвързаната книга много тържествено и да затвърдите положителните чувства на учениците за стореното от тях.

Аз очаквам с нетърпение да видя страници, изработени от ваши ученици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s