Култура на класната стая · Работни листове

Как да научим учениците да учат преди контролно

Едно от най-честите разминавания в училище е това между разбирането на учениците и учителите за това какво ознавача „учене за контролно“. Смятам, че е добре да подскажем на децата какво очакваме от тях.

Днес ще ви запозная с един инструмент, чрез който може да позволите на учениците да самооценят усилията, които полагат. Той не може да се използва като част от оценката им на контролно или като нещо, което вие да използвате по друг начин освен като начин да им подскажете какво е редно да правят и да им дадете възможност да помислят доколко полагат всички усилия.

mlad_uchitel_samootsenka_podgotovka_kontrolno

(за да свалите файла, цъкнете на линка)

Как да използвате таблицата? Разпечатвате листа в нужния ви брой, така че всеки ученик да получи по една таблица. Раздавате ги на учениците преди писменото изпитване, което смятате да проведете. Кажете им, че искате да си поставят сами оценки без да пишат имената си. Говорете за честността и за това, че ще използвате тези данни със статистическа цел. Искате да знаете какво правят учениците по принцип преди да се готвят за контролно, за да сте им максимално полезни. Трябва да заградят едно кръгче от 1 до 5. Единица би означавало, че съвсем не са направили това, което пише в твърдението. Петица означава, че са го изпълнили изцяло и качествено. Съберете листовете от децата. Докато те правят контролното или по-късно същия ден изгответе статистика за това какви са отговорите. Представете я пред децата в подходящ момент, напр. когато връщате писмените изпитвания. Отделете десетина минути да поговорите какви са техните навици и смятат ли, че трябва да променят нещо, за да се справят по-успешно.

Следващият път раздайте листчетата денят преди контролното. Децата да ги попълнят вкъщи и да ги носят и оставят в кутия или плик. Повторете още два-три пъти.

Защо да го правите? Разбира се, че учениците могат да не са безкрайно честни пред себе си  и пред вас за това какво правят или не. Не е въпросът в това. Но чрез това да бъдете постоянни в показването на списък с действия, които биха ги направили по-успешни, може да изградите модел на поведение, който очаквате. Често учителите смятаме, че децата по принцип би трябвало да знаят как да учат. Според мен е по-честно да им покажем какво очакваме от тях и да изразим увереност, че спазвайки тези стъпки, ще получат по-добри резултати. Изборът така или иначе е само и единствено техен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s