Източници на вдъхновение

Инфографики в час – защо и как?

Често си говорим, че учениците въприемат информация по различен начин. Аз съм визуален тип и винаги съм оценявала, когато учителите ми се стараеха нещата да са подредени в таблица или по някакъв друг графичен начин.

Днес накратко искам да ви представя един сайт, чрез който можете да правите инфографики, които да използвате в своите часове.

Първо – защо да използвате инфографики? Защото могат да представят голям обем информация по по-подреден начин. Защото са цветни и могат да заинтригуват учениците. Защото са нещо ново, дори и за тях.

Един сайт, който предлага достатъчно за училищни нужди образци, които да се редактират е https://www.easel.ly. Сайтът има и платена версия и често ще ви напомня, че може да си я вземете, но ако си затваряте очите за тази реклама, прекрасно може да работите и без нея.

Кога да ги използваме? Те са подходящи за преговорни уроци, когато може да ги използвате като визуализация на основни изучавани идеи, върху които да стъпите, за да преминете отново през материала. (показваните тук изображения са образци от сайта, които могат да бъдат редактирани спрямо вашия конкретен учебен материал).

meals

Подходящи са за уроци, в които се въвеждат нови понятия или се сравняват две понятия.

Подходящи са за уроци, в които учениците имат да изпълнят някаква последователност от стъпки и чрез инфографика им показвате този път.

walkway

Подходящи за писане на автобиографии.

3008619

Важно да започните няколко правила:

1.Не използвайте един и същи образец по често от веднъж на два-три месеца. Учениците ще се отегчат.

2.Използвайте максимално кратка информация за инфографиките.

3.Пазете си архив на личния компютър. Никога не се знае кога ще се променят правилата за ползване на сайта.

4.Научете учениците също да правят инфографики. В началото може да принтирате почти празни образци и те да ги попълват на ръка.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s