Планиране · Работни листове

Новогодишните обещания в класната стая

Началото на новата година е особено време. Хората са по-склонни от всякога да си правят саморефлексия и да си поставят цели. Като учители е редно да се възползваме от възможността и да проведем малко по-различен час. Най-лесно би било това да стане в час на класа, но е възможно да се адаптира и за различните учебни предмети. Може да отнеме цял час или само 10-15 минути според вашите планове.

Предлагам ви един работен лист, който може директно да разпечатате.

mlad_uchitel_novogodishni_obeshtaniya

(за да изтеглите файла, цъкнете на линка по-горе)

Той включва две части. Първата се състои от няколко твърдения, които да бъдат довършени. Добре е да дадете възможност на учениците да ги попълнят сами, след което да приемете по 3-4 споделяния на отговори за всеки въпрос. Дайте възможност на всеки ученик поне по веднъж да се изкаже. Стимулирайте останалите да изслушват и да се насърчават взаимно да проявят творчество в отговорите си. Добра идея може да бъде и това вие да споделите част от вашите отговори на поставените въпроси.

Втората част е таблица с четири въпроса, свързани с новата година – 2017-та. Редно е да обясните на учениците какво означава „академични цели“.

Въпросите в предложения работен лист смесват възможности за отговори, изхождайки от личния или от училищния живот. Смятам, че е ценно да изслушаме децата и да не ги ограничаваме само в едната плоскост. Чрез тази активност може да научите повече за тях и техните стремежи, какво ги мотивира. Това ще ви даде нови идеи как да работите за подобряване на техните резултати.

Някои схематични идеи за внедряване на темата за новогодишните обещания, за които се сещам:

1.Ако сте учител по история, може да дадете задача на учениците да  напишат списък с новогодишни обещания от името на различни хора от различни епохи – напр. от името на френски селянин през 1789/1790, на белогвардеец в изгнание, на болярин в Средновековна България…Интересно е как учениците ще внедрят знанията си за историческия контекст в идеите си за това какво биха искали тези хора.

2.Ако сте учител по география, може да дадете задача на учениците си да напишат новогодишни обещания от името на човек, който ще живее на Земята след 100 години. Това е прекрасен повод да си поговорите за климатични промени и за това как те ще се отразят на начина на живот и съответно на това какво биха искали тогава хората.

3. Ако сте учител по литература, може да дадете задача на учениците си да напишат новогодишни обещания от името на някой автор или герой.

4.Ако сте учители по английски, на този сайт имат много безплатни образци, които може да свалите – https://www.teacherspayteachers.com/

 

Един коментар към “Новогодишните обещания в класната стая

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s