Култура на класната стая · Планиране

Етапи на оформяне на срочен успех (1-ва част)

Въпреки разпространеното мнение, особено сред учениците, оформянето на  срочния успех не е дейност, която се извършва за един час в края на срока. Тъй като обикновено това е един процес, който е много емоционален за учениците, вярвам, че трябва да се опитаме да го направим максимално ясен, честен и да го направим повод учениците да научат още неща, свързани не толкова с учебния материал, колкото с упоритост, последователност и примирение. Факт е, че често децата са притискани и от родителите си, които имат нереалистични представи за това какво могат да очакват от децата си и колко страшна е една оценка слаб/среден/добър/много добър.

Предлагам ви един модел за оформяне на срочния успех, който да ви позволи да бъдете по-спокойни в края на срока.

Стъпка №1: Формулиране на елементи на оформянето на оценката. Тя би трябвало да е извършена в началото на учебната година и учениците да са запознати с нея. Понякога тези елементи са гласувани на училищно ниво, а друг път учителят има свободата да ги определи сам.

Какво може да участва във формиране на оценяването?  Оценките от устни и писмени изпитвания с различен коефициент; може да сложите по-голяма тежест на класните работи; оценяване на проекти, оценявания на домашни работи, оценки на индивидуални задачи, оценки на поддържане на тетрадка и др.

Стъпка №2: Равносметка за постигнатото в междинен момент. Дори и да не сте формулирали вашите критерии за срочна оценка в началото на учебната година, може да се възползвате от това, че около един месец преди края на срока учениците стават чувствителни по темата. Тази стъпка изисква много време за предварителна подготовка, но честно казано аз съм на мнение, че спестява множество излишни нерви.

Направете си таблица с критериите си за оценяване, предварителни изчисления за всеки ученик и ориентировъчна срочна оценка. Публикувам една примерна таблица.

1. Оценка от диагностики  (входно ниво и класна работа) – 20 %
–          Входно ниво – 10 %                                           5
–          Класна работа – 10 %                                          6
2. Оценка от усвояване на знания и напредък – писмени и устни изпитвания през срока – 40 %                                                    4,80
3. Оценка за работа в клас – оценка от изходни билети – 20 %
–          Изходни билети по български език 78 %
–          Изходни билети по литература 70 %
–          Общо 74 %                     4
4. Оценка за изпълнение на домашна работа – 10 %                                        6
5. Оценка за водене на тетрадка – 10 %                                                                  4
   

Междинна оценка:

 

                  Много добър (4,82)

 

Нека всеки ученик получи своята таблица. Ако имате канал за комуникация с родителите, добре е и те да я получат.

При по-големите ученици може да извършите пресмятането заедно. Изненадващо е колко може да им е трудно да попълнят таблицата, но нали повишаването на функционалната грамотност е цел на всички ни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s