Култура на класната стая

Изложба на класа в края на срока

Краят на срока е време за равносметка. Днес ще ви предложа един по-различен вариант за нея. Направете с учениците си изложба с най-добрите им продукти – контролни, план в тетрадка, проект по някой предмет, домашна работа…Вариантите са много. Нека всеки ученик избере сам това, което определя за „най-доброто от мен през този срок“. Това ще ги замисли. Някои може би ще се сетят веднага какво да изберат. Други ще имат нужда от вашата помощ и допълнителни въпроси и консултации при избора си.

Защо да се прави тази изложба? Ползите са няколко:

-учениците правят равносметка и оценка на собствените си постижения;

-давате им възможност за изява, място, където да бъдат похвалени;

-имате възможност да разберете повече за тях и техния избор – ученикът, който се представя най-добре по математика, може да избере за свое най-добро постижение рисунка, направена в час по изобразително изкуство, напр.;

– ще прекарете допълнително време с учениците, а и те помежду си; може да се окаже сплотяващо.

Кой ще гледа тази изложба?

Аз бих предложила да има три представяния – едно само пред децата (може да го анонсирате като репетиция), едно представяне пред колегите в училище (това би било ценно, защото така различните учители ще видят какво се прави в останалите часове в училището и могат да си „откраднат“ идеи или да променят начина, по който гледат на даден ученик) и едно представяне пред родителите (най-добре, според мен, е това да се случи като част от родителската среща в края на срока. Всички знаем, че родителите са заети и едва ли ще има голяма посещаемост на изложбата, ако няма и друго събитие в училището, с което да я съвместят).

Как да изглежда изложбата?

970211_10201206707231259_92568308_n

(снимката е от моя пръв опит за подобно нещо преди пет години. На двете табла пише „Аз се гордея с….“. Доста са непрегледни, но и това върши работа, ако нямате много време)

Децата със сигурност ще имат идеи. Възползвайте си за направите брейнсторминг с тях. Може да посетите заедно някоя галерия преди това, за да имат повече идеи. Някои подсказки от мен – може да направите рамки, в които да сложите материалите на учениците; може да напишете кратка биография на всеки „творец“, която да стои до творбата (така другите учители и родителите могат да разберат по нещо ново за всеки ученик от класа); може да проведете конкурс за ученици, които да развеждат посетитетилите сред „експонатите“ и да обясняват неща, свързани с творбите; може да се възползвате от случая и да издадете свой вестник на класа, който да отрази трите събития и да има интервюта от избрани „творци“ или посетители; може да оставите по няколко листа до всяко творба като „книга за впечатления“, в която посетителите да могат да запишат по няколко думи, които да вдъхновят децата да правят още по-хубави неща през втория срок.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s