Работни листове

Упражнение – фразеологизми с животни, изразяващи качества

След като в предишна статия ви представих един вариант на урок с дейности, свързани със фразеологизми за животни, днес добавям идея за едно упражнение със сходна тематика.

Във файла по-долу ще намерите един готов за разпечатване работен лист, който може да използвате като допълнително упражнение или за припомняне на темата за фразеологизмите с животни в началото на следващия час. Той включва девет фразеологични словосъчетания с животни и качества.

mlad_uchitel_raboten_list_frazeologizmi_jivotni_kachestva

Вариант № 1: Разпечатайте работния лист за всеки чин с ученици. Изрежете всички думи, закрепете ги с кламер или ги сложете в джоб. Раздайте на всяка двойка по един екземпляр от така изрязаните словосъчетания. Дайте им 3-4 минути, за да ги подредят по смисъл. Коментирайте с учениците значението на всеки един фразеологизъм. Нека си ги запишат в готовия си вид в тетрадките, а вие съберете материалите. Може да ги използвате с друг клас или следваща учебна година отново.

Вариант № 2: Изтрийте една от двете части от словосъчетанието – или качествата, или животните. Принтирайте работния лист за всеки ученик или за двойка ученици. Нека сами се опитат да попълнят празното поле. Коментирайте идеите им. При този вариант работните листове не могат да се използват отново.

 

Един коментар към “Упражнение – фразеологизми с животни, изразяващи качества

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s