Без категория · Култура на класната стая

Стратегии за начало на урока (част 2)

Част 2: Стратегии за цикличност на урока

За учениците, особено за по-малките, е важно да се чувстват сигурни в час. Ако създадете ритуали, работата ще върви по-бързо. В предишна статия ви бях споделила идеите си защо смятам планирането на разделите за много важно. Смятам, че в рамките на един раздел може да се планира започване на часа по един и същи начин.

1.1.Започване с цитат

Чрез цитатите от различни хора може да разнообразите общата култура на учениците. Те не трябва да са самоцелни обаче. Вариантите, които аз съм използвала са два – единият е да търсите цитат, който отговаря на темата на урока (това е доста лесно при уроците по литература), другият начин е да намерите цитат, от който може да използвате дума/част, която да обвържете с това, което ще учите в часа, напр. цитат, в който има неопределително местоимение при урок за неопределителни местоимения.

При желание от ваша страна може да събирате цитатите на табло на видно място в класната стая и да имате отговорник, който да прибавя новите цитати.

1.2.Започване с вицове

Механизмът е същият като при цитатите. Аз нямам особено чувство за хумор и не мога да разказвам вицове, но при някои учители може да се получи добре. Вицовете могат да бъдат подбрани спрямо темата на урока или според части от тях. Може и да изберете определен тип вицове и да се придържате към тях – напр. вицове за блондинки. Така ще стимулирате и учениците да ви споделят вицове и може да разчупите атмосферата. Трябва да се внимава обаче да не се наруши баланса в работата в часа.

1.3.Започване с  кратки притчи/басни

В определени случаи могат да се използват и кратки литературни жанрове като басните.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s