Култура на класната стая

Стратегии за начало на урока (част 3)

Част 3: Стратегии за насочване на внимание към урока

1.1.Бесеница

Запишете ключова за урока дума на дъската чрез начална буква и няколко чертички спрямо останалия брой на буквите, които се търсят. Нека учениците вдигат ръка, когато искат да предложат буква. Опитът ми показва, че след първите два-три пъти започват много да се забавляват и дори да прелистват учебника и да издирват в новия урок дума, която да прилича на записаната на дъската. Играта не отнема повече от 2 минути при добра организация, а е забавна.

1.2.Асоциативен облак

Запишете ключова дума на дъската и я оградете. Помолете децата да ви дават асоциации, свързани с нея. Записвайте ги в кръг около основната дума и ги свързвайте с нея чрез стрелки. Запишете 10-15 асоциации. Аз използвам този модел на работа в часовете си по литература, когато произведението, което ще изучаваме е обвързано с някоя ценност или друг тип абстракция, която е трудна за изясняване пред децата. Тази стратегия също не отнема повече от 2-3 минути, но зависи и от вашата бързина на писане. Може да използвате казаното от децата през целия час, затова може да не ги записване на дъската, а на голям лист, който да преместите до дъската в хода на урока.

Друг вариант на същата стратегия е да отворите текстов документ на компютъра си и го проектирайте с проектор на дъската – нека учениците ви казват асоциациите си, а вие ги записвайте една след друга. На по-късен етап може да ги групирате по различен начин и да ги размествате.

1.3.Въпрос, който да провокира интерес

Въпросът трябва да е любопитен и да стимулира различни отговори – напр. какъв е най-малкият брой от букви (по един брой от буква), с които може да изпишете всички изменяеми части на речта. Учениците от прогимназия имат състезателен дух и откликват на такива предизвикателства. Урокът ви в случая може да е за неизменяеми части на речта и в края на часа да имате втори идентичен въпрос.

В гимназия може да започнете и с въпрос, който да „скандализира“, т.е. да е дискусивен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s