Работни листове · Четивна грамотност

Помощ за думите с гръцки и латински произход

Много учители споделят, че децата изпитват затруднения при ученето на термини. Това, според мен, често се дължи на факта, че тези термини имат необяснимо за децата словообразуване. Вярно е, че в повечето учебници по природни науки термините много често се въвеждат чрез обяснение в скоби за това от кои гръцки/латински думи произлиза коренът и т.н.

Работа на всички учители на децата от начален етап до завършване на образованието им е да разширим речника им и да им обясним как се образуват термините. Така те може би ще станат по-малко страшни и объркани за тях.

Днес ви предлагам няколко таблици, които съставих чрез препрочитане на учебниците си по лексикология от университета. Тези таблици съдържат корени, представки и наставки от гръцки и латински корени.

Mlad_uchitel_gratzki_latinki_koreni

Тези таблици мога да се използват по най-различни начини. Ето защо реших да обявя пролетен конкурс за учителски идеи. До 24-ти март може да изпратите своя разработка на цял урок или елементи от урок, отделна задача или активност, чрез които да бъдат преподадени избрани от вас части от таблиците. Може да изберете конкретни корени, с които да работите, и да разработите само една активност за усвояване.

Задължителни атрибути на вашата идея са: цел на урока/задачата/ активността; обосновка на избора за формат на идеята ви в 2-3 изречения; конкретна разработка в свободен формат на идеята ви – може да включва разработени варианти на работни листове, описание на ход на урок или др.; в кой клас и по кой учебен предмет може да намери приложение вашето предложение; Вашето име и училището, в което преподавате в момента.

Наградата, която предлагам, е символична, но се надявам желанието ви да споделите с колегите си идеи да е силно и мотивиращо само по себе си. Победителят, който ще бъде определен чрез гласуване във фейсбук страницата на блога в последната седмица на март, ще получи тениска с логото на „Млад учител“.

Вашите идеи изпращайте на имейл mlad.uchitel@gmail.com

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s