Култура на класната стая · Четивна грамотност

Техники за подобряване на взаимното разбиране при писмен отговор на въпрос, част 1

Един от проблемите, които стои пред всеки учител, е потенциалната възможност за взаимно неразбиране при писмен отговор на въпрос. Какво имам предвид?

Вариант №1: Понякога учителите се опитват да формулират въпрос, който има повече от една съставни части или дори съдържа някаква подсказка за учениците. Но тук се появява проблемът, че учениците се оплитат в отговора си и често той съдържа само половината информация. Учителят е сигурен, доколкото може да е сигурен човек, работещ с тинейджъри, че ученикът всъщност може да отговори вярно и на останалата част от въпроса. Но не го е направил. И колко и да ни се иска оценки не може да пишем на принципа „Знам, че знаеш.“.

Вариант №2: Мисълта на ученика се рее и отговорът му на поставения въпрос е неподреден дотолкова, че само прочитането му съсредоточено поне 10 пъти, може да го спаси от на пръв поглед непълния отговор. Истината е, че понякога се случва в написаното от ученика да има зрънце истина, за която да можем да се хванем, в опита си да го оценим коректно. Но това зрънце е заровено под толкова слама, че е трудно откриваемо. Особено, ако, като мен, проверявате контролни в 4,30 ч. сутринта.

Ето няколко идеи как да се улесним взаимно.

1.Научете учениците да подчертават частта от въпроса, на която вече са отговорили. Например, ако въпросът изисква да изброят частите на речта и частите на изречението, когато приключат с изброяването на частите на речта, да подчертаят тази част от условието. Когато добавят в отговора си и частите на изречението – да подчертаят и тази част.

Още по-добър вариант на горната идея е да разделите работата им на две части – първо да подчертаят с текст маркер частите от условието на задачата, които маркират, изискваните от тях неща. На следващ етап да осъществят подчертаването.

Недостатък на подобна техника би било това, че учениците биха могли да свикнат да я използват и при други преподаватели, които да не са благосклонни към подобно „оцветяване“ на тестове. Още по-неприятен ефект е използването на техниката и по време на външно оценяване.

Изводът е, че тя е само етап, който да помогне на учениците да се фокусират по-добре и не трябва да се използва постоянно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s