Култура на класната стая

Защо да искаме обратна връзка за работата си от учениците в края на учебната година?

Обратната връзка е ценен инструмент в общуването между хората. От една страна, даването на такава изисква определени умения – напр. дипломатичност, конкретност, целенасоченост. Т.е. не всяка похвала или забележка може и трябва да се нарича „обратна връзка“. От друга страна, получаването на обратна връзка също не е лесно. Човек трябва да е отворен към това, че неминуемо собствената му самооценка ще се сблъска с чуждата. Важното е да умее да извлича ценното от събраната информация.

Моето мнение е, че обратна връзка за работата си учителят трябва да търси не само в края на годината, а и не само от учениците, но и от родители, а когато е още млад и неопитен – и от колегите си в училище.

Ето няколко кратки причини защо е добре да поискаме обратна връзка от учениците си:

1.Карате ги да се чувстват важни. Чрез даването на възможност да ви дадат оценка и препоръки, вие ги поставяне в ситуация на важните хора, тези, които ще бъдат чути.

2.Давате им възможност да упражнят сериозността си. Със сигурност ще има ученици, които просто формално ще попълнят бланката ви за обратна връзка. Но ще има и такива, които ще се почувстват предизвикани и ще бъдат внимателни и коректни в отговорите си.

3.Създавате предпоставки за подобряване на съвместната ви работа. Често учителите имат много задачи за вършене освен пряката си преподавателска работа. Когато получите обратна връзка от учениците си в края на годината, ще имате цяло лято за осмисляне на получената информация. Ще може да си набележите точки за промяна, така че и вие да си вършите по-добре работата, и учениците да се чувстват по-добре.

4.Учите ги сами да търсят обратна връзка. Не е задължително да отделяте отделни уроци, за да учите децата какво е обратна връзка, как се прави анкета за попълване, какви въпроси се включват или какви механизми за обобщаване на информацията се използват. Ако им дадете възможност да попълнят вашата анкета, със сигурност сте една стъпка по-близо до това някой от тях да поиска сам обратна връзка от някого чрез подобен на вашия модел. Децата се учат бързо и често на принципа на копирането.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s