Учителската професия

Как да си намерим работа в училище?

Честито! Току-що си завършил университет и искаш да изпълниш детската си мечта и да станеш учител? Или си работил известно време други неща и изведнъж си се сетил, че едно време си придобил и педагогическа правоспособност покрай основната си специалност?

Каквито и да са мотивите ти да искаш да станеш учител тази статия ще ти даде идеи как да я постигнеш.

1.Как да разбера къде търсят учители?

Вариантите не са безкрайно много – в Бюрото по труда, от сайтовете на Регионалните управления на образованието и от сайтове като jobs.bg. Последният вариант е по-често използван от частни училища, отколкото от държавни.

Разбира се, винаги съществува и вариантът „от уста на уста“, т.е. може да се поинтересувате сами дали в кварталното училище не търсят учител по предмета, по който можете да преподавате.

Търсенето през Бюрото по труда има следното предимство – ако сте регистрирани там, при разкриване на позиция, за която може да кандидатствате, те ви пишат едно писмо, чрез което отивате да се подадете документите в училище. Училището е длъжно да напише отговор на кандидатурата ви като посочи мотиви за отхвърляне й.

2.Как да кандидатствам?

В някои обяви е посочено какъв тип документи трябва да се подадат. Подготвяте комплект – вероятно от автобиография и копия на дипломи – и ги носите в канцеларията на училището. Хубаво е да ви дадат входящ номер, за да е ясно, че документите ви няма да потънат на нечие бюро преди да достигнат до човека, който фактически извършва подбора.

Има вариант, в който изпращате документите си и по имейл. Това спестява много хартия, време за транспорт и т.н. Аз лично препоръчвам използването на по-нетрадиционни методи като да си създадете електронно портфолио, блог или др. с ваши материали – разработки на уроци, препоръки и т.н.

На кратко, трябва да сте проактивни. Системата на образованието малко или много е доста консервативна и нещата се променят баааааавно. Ако искате да сте учител, дайте най-доброто от себе си. Може да звъннете по телефона на училището и да се поинтересувате кога ще е удобно да занесете документите си, напр. Всеки контакт, който ще ви направи по-разпознаваеми, е добре дошъл. Преди години, когато си търсих работа в родния ми град, реших, че няма да е излишно да си изпратя автобиографията и някои разработени материали до всички училища в града. Би могло да се възприеме като спам. Истината е, че получих няколко отговора в рамките на седмица, че за съжаление нямат място по моя предмет, но ме насърчават да продължавам да работя в посока на това да се развивам като учител. Няколко месеца по-късно пък ми писаха от едно от училищата, за да се интересуват дали още си търся работа. Е, не търсех, но е факт, че когато веднъж някой има ваш контакт и сте направили впечатление е по-вероятно да ви потърсят – било то за заместване или при освобождаване на работно място.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s