Канцеларски материали

Учителят и канцеларските материали. Част 1

С наближаването на началото на учебната година все по-належащ става въпросът с канцеларските материали, които са ни необходими като учители, за да вършим качествено работата си. В различните училища това подсигуряване е организирано по различен начин, но моите впечатления са, че учителите се самофинансират. Имаше една такава закачка, че учителската професия е единствената, при която работникът носи неща от вкъщи на работа, а не от работа – вкъщи.

Та какво му трябва да един учител, за да работи качествено?

Ще започна с материалите, които са по-трайни.

1.Принтер/скенер/копир – не мисля, че има по-добър приятел на учителя от принтера. Е, може би компютърът…Но е спорно. Въпреки че в повечето училища вече има достъпни устройства за принтиране и копиране, те често се развалят, липсват консумативи за тях и т.н. Моят живот стана по-спокоен в момента, в който започнах да си принтирам неща ПРЕДИ деня, в който ми трябват. Защото имаше период от живота ми – най-вече първата ми година като учител, когато си форматирах работните листове и контролни около 4-5 часа сутринта в деня, в който ще ги ползвам. След това ходех в училище още преди 7 часа, за да хвана свободен принтера и отпечатвах нужното ми на ръба на инфаркта…Друго си е да си отпечаташ нещо спокойно предварително, да си нарежеш и изрежеш някои части и т.н. Принтерът и консумативите за него може и да са сериозна инвестиция, но все пак съм убедена, че си струва спестените нерви и надпревара с колегите за служебния принтер.

2.Ножица – аз съм прогимназиален и гимназиален учител, но все пак не си представям как бих живяла без ножица в класната си стая. Винаги има нещо за изрязване. За началните учители съм убедена, че е дори по-необходима.

3.Перфоратор и телбод. Това са различни неща, но за мен са с изравнени функции. Перфораторът е незаменим помощник при подреждането на листове в папки, а телбодът прави изгубването на двойки листове по-трудно. Всеки, който е виждал учителско бюро, знае, че е крайно наложително да се вложи старание в подреждането на всички листове по него. Перфораторът помага и в случаите, когато имаме повече време и решим да проявим творческите си заложби. Правила съм много симпатични „книжки“ на децата, подвързани с панделки, промушени през дупки от перфоратор.

4.Линия. Ако не за друго служи прекрасно при разделяне на части на листове. В случай, че сте си изгубили ножицата. И като показалка съм я ползвала. Когато някой нещо не схваща по презентация, която прожектирам на дъската. А и са ми казвали, че изглеждам заплашително с линия в ръка, та вероятно има множествено приложение и ефект от една линия в класната стая.

5.Хубава гъба за дъска. Едно време си спомням, че почиствахме дъската с гъба, намокрена в кофа с вода. В училището, където съм учила, нямаше мивка във всяка стая. Беше си мръсна работа…Откакто съм учител все на бели дъски пиша. С маркери. Много е удобно. Мисля, че не бих се справила с тебешир. Но особено държа на това, че всеки учител има нужда от хубава гъба за дъска. Аз си купувах лична, която сменях често. Зацапването по дъската и размазването на разноцветни маркери ми е изнервящо.

В следваща публикация ще обърна внимание над „хартиените“ канцеларски материали, без които учителите не могат.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s