Работни листове · Четивна грамотност

Четене на прекъснат текст (Работен лист)

Четивната грамотност е едно от основните неща, което би посочил всеки учител, ако го питате какво иска да развие у учениците си. И не само учителят по български език и литература.

Четенето на прекъснат текст е смятано за малко по-трудно от четенето на непрекъснат текст (непрекъснат ще рече – като този, които четете в момента). Защо? Защото учениците трябва да се ориентират в извън езикови фактори – къде да търсят информацията, как да я преработят, за да я възприемат и прочие.

В настоящата статия искам да ви споделя един работен лист за упражнение на четене с разбиране на прекъснат текст, който използвах с учениците си от 9. клас в часовете по ИУЧ миналата седмица. Смятам, че е подходящ за надграждане, ако искате да правите общ урок с учител по география, английски език или информационни технологии. Също така е подходящ за по-разтоварващи часове.

Основната идея е учениците да се ориентират в информацията в сайта nomadlist.com като открият кои са топ 3 дестинации в Европа по 4 критерия.

nomad1

Какво трябва да съобразят, за да се справят успешно?

  • първото условие, което е разписано в работния лист, е това, че трябва първо да се съсредоточат само върху топ 10 дестинации в общата класация на Европа. Това се прави с цел спестяване на време.
  • критериите за температура и скорост на интернет се виждат още на картинката на всеки град и могат лесно да се извадят и преорганизират, така че да се открият къде са най-високите температури и къде интернетът е най-бърз
  • критериите за цена на нощувка и вечеря се откриват в подменю, което се разкрива след отваряне на информацията за всеки град. Т.е. учениците трябва да отворят последователно всеки един от топ 10 градове и да си запишат информацията, която им трябва. Ако не съобразят, че и двете неща се намират на едно и също място, има риск да трябва да правят това два пъти.

nomad 2

Освен да попълнят таблица с информация, взета от сайта, учениците имат задача да разпишат кратък текст, в който да препоръчат кой европейски град трябва да се посети задължително през април.

Опитът ми показа, че някои ученици не успяват да направят връзката между двете задачи и пишат препоръка на база предишен свой опит или мнение. Може би е добре да им се обърне внимание върху този момент при задаване на задачата. Или…да ги оставите да напишат това, което смятат, а след това да си обсъдите защо така са решили, че трябва да направят, кое ги е подвело, можело ли е да разберат задачата по-добре, ако бяха по-съсредоточени и прочие…Може също така да разпишете условието на задачата по-добре от мен, за да е по-ясно за учениците.

Всеки учител може да използва един и същи инструмент, един и същи работен лист с много различни цели. 

Надявам се, че тази статия ви е вдъхновила. Ако използвате работния лист в часовете си, че ще радвам на обратна връзка какво се е получило и какво – не.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s