Култура на класната стая

Организиране на класната стая преди началото на учебната година

В началото на учебната година е много-много натоварено. Но все пак би било прекрасно, ако успеем да спрем за минута и си позволим да помечтаем какво искаме да постигнем с децата, как искаме да изглеждат взаимоотношенията ни и т.н.

В българския език съществува  поговорката „По вида посрещат, по ума – изпращат“. Така е и с класната стая – със сигурност децата ще изградят първото си впечатление и настройка към учебния процес в първите минути, прекарани в класната стая. През тази учебна година всеки клас ще има своя класна стая, което е възможност фокусът на всяка класна стая да е развитието на класа като екип.

Как изглеждаше класната стая на 8. клас, когато ми го повериха?

Реновираната класна стая

Какво планирах?

1.Табло за цитати – учител по литература съм и затова смятам, че всекидневният стимул за дискусии и разсъждение ще е важен за учениците. Планирам да пиша всяка сутрин по една мисъл или цитат на дъската и да давам възможност на учениците да я коментират. Имам готов списък за първите 20 дни.

2.Табло за съобщения – на това табло съм сложила таблица с календар за месеца, защото смятам, че е важно да науча учениците да си отбелязват бъдещи дейности, напр.,входни нива, празници и т.н. Ще работим за уменията им да управляват времето си и да приоритизират задачи. На таблото ще слагаме различна информация за конкурси, събития и т.н.

Табло за съобщения

3.Стена на славата – осмокласниците са новосформиран клас. Важно е да се опознаем и да празнуваме заедно успехите. На тази стена ще закачаме успехи на учениците – успехи на изпитвания или от състезания в и извън училище. Всеки има силни страни, ще опитам да управлявам това да ги забелязваме и поощряваме.

4.Табло „Силата на думите“ – при разглеждане на различни идеи за началото на учебната година видях много интересни практики, но най-много ми хареса тази да преформулираме често срещани изказвания на ученици като „Не мога“, „Отказвам се“ и т.н. Преведох си посланията от английски и си поиграх с форматирането. Тук може да изтеглите вариант за печат на А3 и за вашите класни стаи.

5.Личностно развитие – опитът ми до момента показва, че е добре всеки клас да има своя цел, свързана с постигане на някакъв краен резултат, напр. постигане на определен среден успех на външно оценяване или развитие на умение. За развитието на умения ще пиша много през учебната година, но сега ви показвам стената, на която разпечатах плана за работа по направление „личностно развитие“. Планът е взет от сайта prepodavame.bg, където може да намерите много полезни ресурси за развитие на умения. Моите осмокласници ще работят по плана 2 учебни години като минат през етапи самопознание, лична ефективност, мотивация, презентиране, рефлексия. Част от стъпките ще извървим в час на класа, част от тях – в моите часове по БЕЛ, тъй като се припокриват с учебните цели за 8. и 9. клас. През учебната година ще запозная колегите, които преподават на 8. клас, с работата по умението и ще се надявам те също да създават условия за развитие, за да има по-голям ефект.

6.Стена с рождените дни на учениците – тук ще сложим табелки с рождените дни на децата, за да си напомняме кога ще празнуваме заедно.

На снимките липсват ценности на класната стая. Тях ще изработим с учениците в първия учебен ден.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s