Планиране · Работни листове

Игра със зарче за преговорни уроци

За мен като учител едни от най-трудните за планиране са уроците за преговор. Защото имам вътрешно желание да ги правя интересни и съответно ми отнема много време да търся нови и нови начини да ги осъществя.

В настоящата публикация ще ви представя вариант на преговорен урок по литература за 12. клас (стара учебна програма), но съм сигурна, че логиката на играта може да бъде приложена за всеки един предмет след модификация.

Зарчето е едно от най-старите средства за игра, популярно и до днес. То създава усещане у хвърлящия, че съдбата му е в неговите ръце. Сигурна съм, че учениците биха харесали да използват зарче, за да определят сами каква задача да изпълнят в клас.

В сегашния училищен контекст не е ок да хвърляме зарче и да го прехвърляме от ръка на ръка, но за щастие има дигитални ресурси за това. Ако напишете „D6“ в Google, веднага ви излиза вариант за хвърляне на зар. Може сами да изберете с колко стени искате да е зарчето, което хвърляте. Аз избрах двайсетстенното зарче, защото ми се струва, че 20 е достатъчно голямо разнообразие от въпроси, които да задам.

Визуализация на зарче с 20 страни

Смятам да разделя класа на малки групи от по 3-4 човека, които стоят в близост един до друг. Всяка група ще има възможност да „хвърли“ 5 пъти зара и да отговори на въпросите, които отговарят на стойността, която се е паднала. Въпросите са раздадени на лист за всяка група и са разнообразни по вид и сложност. Някои са чисто фактологични и могат да се проверят с 2 клики на телефона в интернет, някои – изискват лично отношение към творчеството на даден автор. Всяка група получава и по 1 автор, изучаван в 11. клас и отговорите й трябва да са обвързани с този автор.

Учениците трябва да разпределят работата сами – дали ще си разделят въпросите или заедно ще ги „минават“ един по един, кой каква работа ще свърши, кой ще презентира отговорите на групата и т.н. Работата в груповата фаза трае 10 минути.

След това идва ред на презентирането. За да са ангажирани всички ученици, всеки от тях ще има задача да има в края на часа записани в тетрадката си по 2 неща за всеки автор, който е бил представен. Всеки сам може да избере какво да запише от петте отговора (аз бих събрала всички тетрадки в края на часа и бих ги проверила, но това е защото много обичам да проверям тетрадки и да пиша обратни връзки в тях).

В мечтания от мен вариант в края на часа би трябвало да имаме ученици, които сами са управлявали процеса на припомняне на факти за дадени автори и са имали възможност да обменят идеи за въпросите, които изискват повече обмисляне и мотивиране. Всеки е работил според нивото си, накрая всички имат записани по 2 неща х броя автори, които са разгледани.

Моят списък с въпроси, може да изтеглите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s