Култура на класната стая

Начало на деня при онлайн обучение

Аз съм класна на едни прекрасни осмокласници.

От тази констатация следват 2 неща – познавам ги малко повече от месец и те излязоха в онлайн обучение. Който е бил класен ръководител знае, че това е изключително натоварващо занимание, защото очакването е да знаеш всичко за всеки постоянно.

Затова реших, че ще правя сутрешна 15-минутна среща с учениците преди първия учебен час. Целта на тази среща е да проверя дали са будни, да им съобщя някакви текущи съобщения и да се уверя, че са добре. През пролетта имах ученици, които много тежко приемаха затварянето у дома. Според мен първостепенна цел е да съм сигурна, че децата са добре психически и чак след това да се грижа за това да учат.

Освен текущите задачи реших да организирам споделянето на „смешки картинки“ на дадена тема всяка сутрин. Идеята ми бе да се редуваме и различен човек да се гружи за това да ни разсмее сутринта.

Първият ден се опитах аз да го направя. Е, освен, че разбрах, че нещата, които са ми смешни на мен, не са им смешни на тях, идеята се прие добре. В края на деня получих съобщение от ученик с обяснение как на това моето му се вика „меме“, а не „смешна картинка“ и селекция от двайсетина мемета на тема „дистанционно обучение“. Разбирайте – аз съм щастлив учител, защото идеята ми се оказа приета от учениците като добра и те са готови да се включат.

Идеята за morning circle не е чужда на педагогиката, така че в тази статия просто напомням, че е добра идея да се опитате да го приложите в ситуациата на дистанционно обучение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s