Без категория

Писмо до себе си

В края на годината е време за равносметка. Правят го институции, медии…Защо да не го правим и в училище?

В тази статия ще ви разкажа за една възможност да поговорите с учениците си за изминалата година и да направите планове и да поставите цели за следващата. Тази активност може да се случи в час на класа или в час по БЕЛ.

Каква е идеята? Създаване на писмо, в което да говорите на бъдещото си аз – да му напомните важни неща, да му поставите някакви цели, да изразите някакви надежди за бъдещето. Такива писма могат да се пишат за различни периоди от време. В случая аз предлагам да ги направите с дата на отваряне декември 2021 г.

В публикация от 2017 г. ви споделих идея за активност за новогодишни обещания. Донякъде писането на писмо и поставянето на обещания за новата година си приличат, така че може да разгледате и да решите какво ви се струва по-подходящо във вашия контекст.

Качвам ви презентация, която може да използвате и преработите.

Логиката на часа е следната: Първо, правите ретроспекция на изминалата година. Второ, дискутирате по въпроси, свързани с личните цели и предположения какво ще се случи през следващата година. Тази част е важна, защото някои деца вероятно ще имат нужда от идеи какво да напишат до себе си. Смятам, че е изключително важно да не пропускате тази част. След това ги запознавате с идеята за писмото. Важно уточнение е, че само те ще си го четат. Т.е. не трябва да се притесняват, че вие или родител ще прочете писмото. Показвате им структурата на писмото, като те могат да се съобразят с нея или да измислят друга – задачата е творческа, така че са възможни различни варианти. Оставяте им време да напишат писмото си.

Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s