Без категория

Творческа задача в последния ден преди коледната ваканция

Последният ден преди коледната ваканция е особен ден – хем трябва да има учебен процес, хем на всички ни е ясно, че празничното настроение вече е навсякъде.

Ето какво измислих аз за часовете си в този последен ден в контекста на онлайн обучението – упражнение по стил на коледна тематика. 🎅

В основата на идеята стои книгата на Реймон Кьоно „Упражнения по стил“. В нея една случка е „разказана“ по много различни начини. Откъси от книгата може да намерите тук .

В началото на учебния час ще организирам дискусия с въпроси от типа:

1.Какво е стил?

2. Според вас можем ли да разпознаем автора на даден текст или художника на дадена картина?

3.Въз основа на какво ще стане това разпознаване?

В зависимост от разговорливостта на децата е добре да сте готови с примери – напр. да им пуснете откъс от метъл песен и да ги питате какъв е стилът на тази песен. Т.е. би трябвало да разберат, че могат да разпознават стилови особености и това не е сложно.

След това избирате 3-4 откъса от „Упражнение по стил“, с които да запознаете учениците, за да усетят какво им предстои като активност.

И…идва време и те да потворят. Аз работя с платформата Тиймс, която от скоро позволява функцията Breakout rooms, т.е. мога да разпределя учениците на малки групи в отделни стаи, така че да могат да си комуникират самостоятелно. Фен съм на тази опция, върши чудесна работа, за да подобря активността на учениците в часовете. Та, задаваме задачата на учениците и ги разделяме на групи за работа.

А задачата е да създадат текст по серия от емоджита. Историята е добре да има класическа структура, т.е. въведение, завръзка, кулминация, развръзка, епилог, но аз лично не бих настоявала на нея, ако учениците имат други идеи.

Аз избрах тази поредица от емоджита, но вие може да харесате ваши от тук.

Мисля да кажа на учениците, че могат да използват 4 от тези емоджита и да добавят още 1 по свой избор от emojipedia. Това ще разнообрази още повече случките.

Преподавам на различни класове и за всеки ще сложа и допълнително условие, която да усложни задачата – напр. 12. клас ще бъдат разпределени на 4 групи и всяка група ще трябва да създаде текст в стила на един от изучените автори – Смирненски, Гео Милев, Далчев и Багряна.

Убедена съм, че писането на разказ по емоджита може да бъде адаптирано и да се използва и по други учебни предмети.

Надявам се идеята ми да ви вдъхнови и да си я доразвиете. Весели празници!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s