Култура на класната стая

Как трябва да изглежда предаденото на лист домашно?

Често домашните по български език и литература са по-обемни. Тогава учениците ги пишат не в тетрадките си за домашна работа, а на отделни листове, които предават на преподавателите за проверка. Освен всичко останало така и учителите са улеснени, защото не трябва да носят у дома си 25 тетрадки.

Забелязала съм, че учениците могат да са доста небрежни по отношение на това как изглежда предаденото домашно. То може да ви бъде дадено на откъснат на зиг-заг лист, на бял лист, написано във възходящ или низходящ ред….Любимият ми случай е на предадено домашно, написано на гърба на откъснат лист от календар. Тъй като не веднъж съм казвала, че освен предметно знание е добре да обучаваме децата и на други неща, смятам да ви представя една идея за това как да изглеждат правилата за предаване на домашно на хартия. Можете директно да ги разпечатате и поставите в класната си стая.

Mlad_uchitel_Pravila_proverka_domashno_na_hartiya

(за да смъкнете файла, цъкнете на линка)

Чрез първото правило за крайния срок за предаване на домашното учим децата на точност. От друга страна, чрез описанието как ще става предаването, в случай, че преподавателят не е в класната стая по време на крайния срок, им показваме, че, когато има екстремни ситуации, трябва да сме си остави път за справяне със ситуацията.

Правилото за това, че трябва да оставят прегъната част за нанасяне на корекции е много важно според мен. Първо, това ще им помогне да не са изненадани, когато в даден момент от живота си отидат на олимпиада или друго състезание, където също има изискване за прегъване на листа. Второ, за преподавателя наистина е по-лесно да коригира грешки и да пише бележки, ако ученикът е му е оставил място за това.

Чрез пълното описание къде трябва да бъде написано името им и къде заглавието на домашната работа ги учим да изпълняват инструкции. Лично аз съм отказвала да проверявам домашно, което не е оформено по този начин. Може и да изглежда като дребнавост, но за мен е важно да знам, че учениците ми са фокусирани. Имат инструкция как да оформят домашното си, трябва да я спазват. А и след като съм заявила, че няма да проверявам домашни, които не отговарят на условията, със сигурност трябва да спазя дадената дума.

Правилата за начина на редактиране и за използването на коректор са важни за днешните ученици, защото те са свикнали да пишат по-често на компютър, където разполагат с множество възможности за редактиране, поправяне, вмъкване и т.н. и съответно са по-малко фокусирани върху това, че просто не трябва да бъркат при писане. А и навикът да се използва коректор е много вреден, особено при ученици, на които предстои някакъв тип външно оценяване, където той не е разрешен.

Правила за предаване на домашно по електронен път може да откриете в статията

https://mladuchitel.wordpress.com/2016/08/19/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA/

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s