Планиране

План на раздел – един лист, а толкова много ползи

Опитните учители казват, че прекрасно знаят какво да преподават на учениците и затова често посрещат с подозрение поредния документ, който министерството или някой директор ги помоли/задължи да попълнят. Сама знам разликата между това да преподавам първа година един материал и колко по-лесно бе, когато ми се случи за четвърта поредна година. Но смятам, че поне в началото учителите имат нужда от различни патерици, които да им помагат да се чувстват по-подготвени, да им напомнят какво още имат да свършат и да подпомагат събирането на учителски архив, който да улесни следващите учебни години.

Днес ще ви запозная с един такъв инструмент – планът на учебен раздел. Прикачвам примерен вариант с попълнени графи за един раздел по български език за пети клас.

Mlad_uchitel_Primeren_plan_razdel_BE_5klas

(за да свалите файла, цъкнете на линка с неговото име)

Общата информация за раздела включва неговото наименование и броя часове, в които ще се изучава. В този брой влизат и писмените изпитвания.

Целите за раздела покриват нещата, които учениците трябва да помат в края на всеки учебен час. В случая съм ги номерирала с буквата А, защото това е първи раздел за годината, а цифрата е поредният номер на целта в раздела. Този първи раздел има шест цели, всяка от тях ще се изучава един учебен час, а след тях е предвидено писмено изпитване.

Необходимите материали са разделени на две части – литература и други. В първата група попадат всички печатни материли, от които ще имате нужда, напр. Правописен речник, учебник, учебна тетрадка и т.н. В другата графа е добре да запишете различни канцеларски материали. Това може да звучи излишно, но ако преподавате в малко населено място трябва да знаете 1-2 седмици напред дали ще ви трябват напр. червени цветни листи или самозалепващо фолио. Изготвяйки този списък ще може и да се проконтролирате дали пък не използвате едни и същи материали всеки час, напр. аз имам пристрастеност към малки цветни листчета, но се опитвам да ги използвам веднъж на 7-8 часа, за да не досадя на учениците си, а и да се самостимулирам да бъда по-изобретателна.

Визия за раздела е мястото, където е добре да си обясните сами на себе си защо този раздел е важен за вас и учениците ви. Може да опишете мястото му в цялата система на изучаваното през учебната година.

Таблицата с резултатите от оценяванията в края на всеки час и в края на раздела е специфична част от моята работа, защото аз използвам изходни билети, които да ми помогнат да разбера дали учениците ми са усвои дадена цел. Тази таблица ще ви позволи с един поглед да знаете къде учениците ви са се справили най-добре и къде имат нужда от подкрепа. Това ще е ценен ориентир за вас и следващи учебни години, тъй като ще имате възможност да подобрите тези уроци, които най-много са затруднили учениците предишния път.

Домашни работи – когато преподавате на няколко паралелки от различни класове е много важно да си записвате какво домашно сте задали.

Как да използвате тази таблица? Аз я принтирам в началото на раздела с нанесени само цели, които прехвърлям от годишното си тематично разпределение. Оставям достатъчно място, за да попълня на ръка останалите графи. Взимам една папка и поставям толкова джобчета в нея, колкото са целите за раздела. Планът за раздел поставям в самостоятелен джоб в началото на папката. Всеки джоб съдържа материалите за един урок – урочен план, работни листове, изходни билети и т.н. Така ако ми останат някакви преснимани варианти те остават в този джоб и следваща учебна година мога да ги ползвам. Така много лесно и естествено се получава учителски архив, който ще направи живота много по-лесен след време.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s