Култура на класната стая

Защо да събираме писмените изпитвания на учениците

Учителските задължения извън прякото преподаване са неизброими. Днес ще се опитам да добавя няколко аргумента „ЗА“ включването на още едно – събирането в класьори на писмените изпитвания на учениците. Това далеч не е нова практика в българското училище, но ми се иска да изведа няколко начина на употреба на вече събраните писмени работи.

946431_10201173746447260_1131269178_n

1.За трудни разговори с родители – на всеки учител рано или късно му се случва да води разговор с нечий родител относно получена оценка. За жалост чуваемостта в такава ситуация е доста понижена, т.е. една ниска оценка често прави родителите афектирани до степен да не могат да разсъждават рационално. В този случай е най-добре да заложите на физическо доказателство за думите си без да изпадате в режим на оправдаване.

2.За трудни разтовори с администрация – друга възможна ситуация, особено, когато сте нов учител, е свързана с оспорване от страна на училищната администрация на оценките, които поставяте.  С умиление си спомням как една класна и един помощник-директор стояха от двете ми страни, докато за пръв път оформях срочни оценки на един клас и щателно ме разпитваха защо на този такава оценка, а пък на онзи – онази. С най-добри чувства го правеха, но все пак е добре от рано да заявите своето място в училище и да докажете своя професионализъм.

3.За база данни с грешки, които са безценни – децата могат да сбъркат неща, които вие никога не сте си помисляли, че могат да се сбъркат. Ако събирате писмените изпитвания, в някой хипотетичен свободен миг (похвалете се къде расте това чудо невиждано в учителското ежедневие) може да си извадите по-интересни грешки и да ги използвате при следващи свои задачи за учениците или да си направите анализ и да попромените някое контролно преди да го използвате за други ученици следващата учебна година.

4.За да създавате култура на самоанализ и самооценка – в отделна публикация ще говорим по-подробно за това, но идеята е, че когато имат събрани на едно място своите контролни учениците могат да бъдат научени как да правят анализ на собствените си резултати и да ги сравняват с общия резултат на класа или випуска.

5.За да създавате ритъм на работа в класната стая – за по-малките деца е полезно да има процедури и да знаят в коя ситуация как да реагират. Ако създадете традиция, че вие връщате контролно, а пък те имат три дни да го върнат с подпис, а после трябва да го приберат на подходящото място в папката си за определено време, то те ще имат усещане за сигурност, те ще имат контрол над тази ситуация и няма да имат затруднения с това връщат ли се или не контролните, кои се подписват и кои не…

6.Като средство за мотивация – някои деца обичат техните неща да са хубави и няма да искат да имат недобри оценки в тяхната папка. Може и да звучи странно, но и това се случва и може да бъде използвано като стимул за това учениците винаги да дават най-доброто от себе си.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s