Култура на класната стая · Четивна грамотност

Конкурс „Предизвикателствата на първите дни в училище“

Малко новини от кухнята. Всички текстове вече преминаха през 10 оценители учители и педагогически специалисти с над 5 години стаж в училище.  След обобщаване на техните оценки бяха отделени 9-те текста с най-високи оценки. Те преминават втори кръг на четене и оценка от трима души, които също са професионално свързани с българското образование. Това са:

1.Кристина Рангелова, ръководител „Обучения“ в Академия „НИКЕ“ (http://akademianike.eu/)

2.Мирена Петрова, координатор на учители във фондация „Заедно в час“ (http://zaednovchas.bg/)

 1. Пламена Николова, координатор в Национална мрежа за децата (http://nmd.bg/)

На първи ноември ще разберете резултатът от тяхната работа. Тогава ще може и да прочетете текстовете – победители. Приятна есенна ваканция!

 

Текст на обявата за конкурса:

Началото на всеки път е трудно. Да си учител – също. Излизайки от университета на дипломата ни пише, че имаме квалификация „учител по…“, но всъщност малко хора подозират какво стои зад тези думи.

В навечерието на 1-ви ноември искам да обявя конкурс за разказ/есе на тема „Предизвикателствата на първите дни в училище“. Конкурсът е насочен към учители с до 5 години стаж в училище. Целта му е да събере на едно място разкази, които представят истински учителски истории от първите сблъсъци с класната стая, с училищната администрация и с неспецифични дейности като боядисване, преместване на чинове и пръскане срещу хлебарки. Налагало ли ви се е да съставяте тест за поправителен изпит още преди 15. септември? Да шиете пердета за класната си стая? Включвали ли са ви в комисии, които всъщност нищо не ви говорят?

Какви биха били ползите от събирането на такива истории на едно място? От една страна, тези истории могат да са много забавни, смешни. Младият учител  може да прояви самоирония към собствената си несъобразителност. Например, аз, в първата си година като учител изобщо не отчетох, че пишейки оценки в дневника е добре да подреждам оценките от един вид изпитване една под друга. Защото на първата родителска среща, изпитах истинско затруднение да разбера дали еди-коя си оценка е от входното или от първото устно изпитване….А и не си водех личен учителски бележник с оценки (?!?). Тук идва ред и на втората полза – като разкажем за първите си грешки или предизвикателства, можем да помогнем за по-добрата подготовка на учителите ПРЕДИ да станат учители. Не, не искаме да ги плашим. Учителският живот е едно голямо приключение.

Накратко:

До 25-ти октомври изпратете своя разказ/есе на тема „Предизвикателствата на първите дни в училище“ на имейл mlad.uchitel@gmail.com. С изпращането на текста си се съгласявате той или части от него да бъдат публикувани в рамките на конкурса или при следващи инициативи в блога „Млад учител“. Резултатите ще бъдат обявени на 1. ноември, а наградите (три ваучера на стойност 50 лв с ДДС) са осигурени от един от най-добрите приятели на учителите веригата Office 1 Superstore. Текстът  трябва да включва конкретно предизвикателство, през което сте минали, и описание на начина, по който сте го преодоляли  – кой ви е помогнал, как сте стигнали до решение, имахте ли грешни опити първоначално? Не забравяйте в имейла да включите ваши имена, стаж в училище, къде преподавате в момента и по какъв предмет.

НОВОСТ: Издателство „Аз Буки“ (http://www.azbuki.bg/) също ще подкрепи конкурса като предостави онлайн абонамент за свое издание според профила на участниците.

„Млад учител“ си търси и доброволци-оценители на есетата. Ако имате над 5 години стаж в училище, може да отделите до 5 часа за четене на получените текстове в периода 25-30. октомври, пишете ни с Вашите имена, стаж, по какъв предмет сте преподавател и къде, кратък отговор на въпроса „Защо искам да съм оценител на разказите на младите учители?“ В замяна на положените от Вас усилия, ще получите сертификат, който да показва колко време сте отделили на каузата за подкрепа на младите преподаватели, който може да представите в училището, в което преподавате.

Може да използвате тази бланка, ако ще ви е по-удобно (не е задължително):mlad_uchitel_blanka_razkaz

mlad_uchitel_obyava_print – подходящ за принтиране вариант на обявата

mlad_uchitel_obyava_razkaz – тестът на обявата, който може да смъкнете и изпратите на колеги

2 коментара към “Конкурс „Предизвикателствата на първите дни в училище“

 1. Много тъпо!!!! Всеки учител, независимо колко години преподава, има своите първи пет години в училище . Защо са тези ограничения?

  Харесвам

  1. Здравейте,
   разбира се, че всеки има първите си пет години. Идеята тук е по-скоро да можем да идентифицираме съвременните проблеми, които стоят пред влизащите в образователната система. Съгласете се, че ситуацията сега е една, а преди 10-20 години е била различна. Т.е., разбира се, че част от проблемите си стоят същите, но има и нови предизвикателства, които са породени от нови явления. Напр., когато аз влязох в училище преди 5 години имаше материална книга, сега – няма. Т.е. всичко е динамично и изменчиво. Ще се радвам да кандидатствате за оценител, за да може да дадете нещо от себе си за идеята.

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s