Култура на класната стая

Употреба на фейсбук от учители

Социалната мрежа е дълбоко навляза в живота на всички ни. И искрено се впечатлявам от хората, които успяват да й устоят.

Какви възможности дава тя за учителите и как да я използваме? Ще се опитам да скицирам някои идеи.

Учителски фейсбук профил. Това е дублиращ профил, който се създава само и единствено с цел да приемате приятелства от учениците си и техните родители. Когато станах учител бях на 22 години и определено не исках да се съобразявам с това какви снимки или информация качвам в личния си профил. А и много уважавам личното си пространство и не смятам, че учениците ми трябва да знаят къде ходя, как изглеждат роднините ми и т.н. От друга страна, повечето ми познати едва ли държат да получават информация за ученически конкурси…От начало е малко трудно да се свикне, че трябва да се проверяват и двата профила, но по този начин се разделят много ясно личния от професионалния живот. Когато учениците ми завършват  училище и все още искат да си общуваме, тогава ги приемам за приятели в личния си профил.

Учителска фейсбук страница. Скоро попаднах на такава и много ми хареса идеята. Колегата споделя интересни материали, но отново по чисто професионални теми без да прави достъпен личния си живот.

clipboard01

Групи във фейсбук. Ако сте класен ръководител, може да създадете група на класа си, в която да включите или само учениците, или учениците и техните родители. Там може да споделяте полезна информация като дати на контролни или родителски срещи. Може да качвате снимки от екскурзии или други събития.

Събитие във фейсбук. Може да създадете събитие за предстояща класна работа, в което всеки ден да публикувате информация за вида задачи и примерни източници за подготовка. По този начин учениците със сигурност ще знаят кога е контролното им. Фесйбук ще им напомни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s