Култура на класната стая · Планиране

Етапи на оформяне на срочен успех (2-ра част)

Стъпка №3: Набелязване на цели до края на срока. Отделете време – в часа, в междучасията, в консултации след часовете, за да поговорите с всеки ученик и да разберете какви са неговите стремежи за срочна оценка и какво може да направи, за да стигне до нея. Опитайте се да формулирате твърдо възможно и невъзможно. Когато работите с твърди проценти е много по-лесно да обясните на учениците, че още една отлична оценка на устно изпитване няма да промени срочната оценка с една единица.  Постигнете „сделка“ колко възможности за изпитване ще имат до финалното решение за поставяне на оценката. Важно е да не им давате напразни надежди.

Аз организирах срещите си с учениците по график в междучасията. Вярвам, че личният разговор за личните цели е по-добрият вариант от това да се прави групово обсъждане в час.

Стъпка №4: Изпитвания до края на срока. Спазете броя и вида изпитвания, които сте набелязали с учениците. Не си позволявайте да изпитване някого три пъти за един месец. Това не е реалистично и не учи децата на упоритост и постоянство. Не излизайте от вашите планове за изпитвания твърде много. Все пак не трябва последният месец от срока да се превърне в безкрайно изпитване и от това да страда взимането на нов материал.

Стъпка №5: Изготвяне на финално изчисление на срочните оценки. Пак смятане. Аз, като учител по литература, страдам много в този момент, когато трябва да изчислявам всичко точно и ясно и да съм абсолютно, абсолютно сигурна. Освен таблицата е добре да напишете няколко думи, които вербално да изведат силните страни, които учениците са проявили през този срок и какво е добре да променят, за да постигнат по-добри резултати. Изпратете тази информация до родителите или я разпечатайте и залепете в тетрадките на учениците с искане те да я подпишат. Ето един примерен коментар, който се отнася към оценките в таблицата, публикувана в първа част на публикацията.

„…. (име на детето) има много добро представяне в часовете по български език и литература през първия учебен срок. Тя е стриктна и изпълнява поставените задача за домашна работа в срок. Създава хубави писмени текстове и участва с радост и на ниво в устни проекти и изпитвания. Има затруднения при работата върху писмени тестове по български език. На изпитванията в края на всеки час показва по-високи резултати по български език, но няма голяма разлика и дисбаланс в подготовката й по двата предмета. Има нужда да подобри концентрацията си в учебните часове, за да може това да повлияе в посока повишаване на успеха й на изпитванията в края на часа и на воденето на тетрадката й.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s