Канцеларски материали

Кубче хартиени листчета

Смятам, че кубчета като тези са едно от основните неща, които трябва да има на бюрото на всеки учител. Основно помагат при групиране от всякакъв порядък.

1.1. За разпределяне на ученици в групи – напр. сгънете различни по цвят и съответстващи на броя ученици в класа листчета и ги сложете в малка торбичка. Нека всеки ученик си изтегли листче. Когато приключите с тегленето на листчета, дайте сигнал на учениците да се групират по цветове и да започнат работа по конкретната задача.

1.2. За бърза проверка дали учениците са работили правилно – напр. раздайте на всеки ученик комплект с 3-4 листчета, на които има дадено изречение/дума/понятие и т.н. Помолете учениците да помисля кои от тези неща отговарят на поставения от вас въпрос (напр. кои са глаголи). При зададен сигнал ги помолете да вдигнат в ръка листчетата с верните според тях отговори. Така много бързо ще видите кои ученици са разбрали въпроса и са работили правилно без да се налага да ходите до всеки един и да поглеждате в тетрадката му.

1.3. За игри, в които учениците да групират дадени понятия – напр. разпределяте учениците в групи от 4-5 души. Всяка група получава определен брой листчета в един цвят. Вие разчертавате дъската на колони спрямо броя на понятията, които искате да групирате. Давам конкретен пример с урок за преговор на неизменяеми части на речта. Те са пет на брой, трябват ви пет колони. Учениците трябва да се разпределят  кой ще играе първи, кой –втори, кой-трети и т.н. Как се провежда играта? Учителят казва един пример (напр. но, ама, мррр) и ученикът, който е наред трябва да го напише на листче от комплекта на групата си и сам или с помощта на групата да реши в коя колона да го залепи. [1] Играта може да се играе като учителят казва новата дума след като повечето групи вече са си залепили листчето. Така ще се получи бърза игра и вероятно учениците ще станат по-емоционални. В класове, където децата не са много равностойни, е по-добре учителят предварително да раздаде списъка с думи на групите и при даден сигнал учениците последователно да ходят до дъската, но да са успели предварително да надпишат листчетата си и да са обсъдили къде е мястото на всяка дума.

[1] За намаляване на времето е добре учителят да е залепил предварително на всяка колона 6-7 лепенки от хартието тиксо, за да могат учениците бързо да поставят листчетата си.

Вашият коментар