Култура на класната стая

Стратегии за начало на урока (част 1)

Част 1: Стратегии, свързани с емоционална подготовка за начало на часа

Задача, свързана с успокояване или активизиране на децата

Забелязала съм, че това какъв учебен час имат учениците преди моя има огромно значение за това как ще протекат нещата в час. Често след физическо учениците са превъзбудени и/или закъсняват, защото преобличането им отнема повече време от предвиденото в междучасието. След час по математика или повечето природни науки пък са почти отчаяни от живота, защото често им се струва, че не постигат успех в изучаването им. Когато планирате собствените си уроци е добре да отделите от времето си и да се опитате целенасочено да проследите как влизат учениците в класната ви стая – говорят ли ентусиазирано или са тихи и спокойни, идват ли навреме или бързат (в случаите, в които сте на кабинетна система и кабинетът по музика, да речем, е в друго крило). Тази информация ще ви помогне, за да планирате вашия урок адекватно. Най-общо има два варианта – или да успокоите децата, или да ти активизирате.

1.1.успокояване на учениците

-създайте традиция да пускате музика в началото на часа или още от междучасието. Може да са класически произведения или звукови съчетания, които релаксират;

– създайте ритуал – напр. всеки да трябва да каже нещо хубаво за някой свой съученик. Може вие да казвате за кого точно, за да може всеки да получи хубаво послание и да се настрои положително в началото на урока.

1.2.активизиране на учениците

-бърза задача, включваща физическа активност в класната стая – напр. скрийте малки цветни листчета под столовете и масите им. Всеки трябва да открие своето и да направи нещо с него – напр. да се съберет на определено място в стаята тези със сини листчета и т.н. Може листчетата да включват и малка задача от типа – подскочи, завърти се;

– измислете си танц на класа, който да играете в началото на всеки час – това сплотява учениците и им помага да се раздвижат, за да могат да възприемат по-добре информация.

Един коментар към “Стратегии за начало на урока (част 1)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s