Култура на класната стая · Проекти

Вестник на класа

Все по-често ще преподаваме на ученици, които не са държали вестник в ръка. Въпреки това личният ми опит показва, че тях искрено ги вълнува въпросът за създаване на вестник на класа. Именно защото вестникът е материален носител – могат да го занесат на мама, на баба, на братовчедите, виждат името си напечатано…

Съществуват и модерни варианти като това да създадете блог на класа, но днес ще поговорим за варианта – вестник.

Подготовката му вероятно ще отнеме поне месец. Би могло и по-кратко, но за мен винаги създаването му е било само повод да упражня и отработя различни умения на учениците си. Едно от най-важните е работата по групи.

Как си представям аз стъпките по създаването на вестник:

1.Анонсиране на идеята пред класа – ако учениците не харесат идеята, тя няма как да се осъществи, така че е добре да вложите много усилие и ентусиазъм в тази част от плана. Напр. може да ги попитате дали знаят какво е редактор – какво прави, какво зависи от него, интересна ли е работата му според тях и т.н. Може да поканите местен журналист, който да им разкаже за работата си.

2.Изграждане на екипи

2.1.Учениците записват своите интереси и сили страни – организирайте време, в което учениците да могат да запишат на листчета своите силни страни или интереси. Може да се добави и отговор на въпроса „С какво мога да помогна за създаването на вестника?“

2.2.Разпределяне по групи/отдели – може предварително да сте определили отделите на вестника или да ги сформирате спрямо споделените от децата интереси. Отделите би трябвало да покриват всички етапи от създаването на вестника – от журналистически отдел, който да е отговорен за създаването на самите статии, през отдела на фотографите, които да се грижат за илюстрациите и технически отдел – отговорен за оформлението на вестника. Може да са по-разслоени – напр. да създадете група на пишещите статии в областта на културата или спорта.

2.3. Изготвяне на график на срещи по отдели – децата трябва да се разберат кога и колко често ще си говорят за работата си, но е добре да си изработят график пред вас, за да имат усещането за сериозност.

  1. Съдържание за броя

3.1.Предложения за съдържание – учениците споделят на обща среща на всички екипи идеи за материали, които да бъдат включени в броя.

3.2.Избор на материали  – учениците предлагат готови материали и те биват разпределени по страници.

3.3. Техническо оформление – техническият отдел подрежда материалите, прави корекции при необходимост и го предава на учителя за финална проверка.

4.Отпечатване на вестника – съществуват различни варианти за отпечатване. Може да се финансира през училището, учениците да го самофинансират или самоотпечатат или да намерите спонсор. Търсенето на начин за отпечатване на вестника ще развие още умения у учениците – инициативност, убедителност, умение да правят компромиси и т.н.

  1. Празнуване на първия брой – организирайте тържествено отбелязване на отпечатването. Поканете гости – други учители, родители и т.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s