Планиране

Един по-различен урок по литература

Тази публикация е породена от сътрудничеството ми с младата учителка по БЕЛ в с. Търнава – Ралица Матеева. Колежката е изправена пред проблема с мотивацията за учене и заедно решихме да опитаме един нов вариант за урок по литература. Бихме искали да намерим колеги, които да се опитат да приложат така разписания урок и в своите класни стаи. Защо това ще е полезно? От една страна, получавате вече разписана идея за урок. Но по-важното е, че ще можем всички заедно да видим дали имаме положителен краен резултат  и да анализираме – какво ни се е получило добре, кое не ни се е получило, кое да променим следващ път….Приемаме всякаква обратна връзка по съдържанието на урока или по осъществяването му. Ако имате въпроси или искате да се включите в инициативата като проведете този урок във вашата класна стая, пишете на mladuchitel@gmail.com

Тема: “Братчетата на Гаврош” – градът, бедността и страданието
Времетраене – 2 учебни часа
Вид на урока – за нови знания
Цели на урока:
а) образователни – извличане информация от художествен текст с цел да се пресъздаде градската атмосфера на бедност и страдание
б) развиващи – да се провокира въображението на учениците да пресъздадат атмосферата на стихотворението под различни форми
в) възпитателни – да се възпита емпатия у учениците

Необходими материали за подготовка на урока:
Кратка информация що е радио репортаж + Шаблон с опорни думи за записа на радио репортаж.
Блокови листи за рисуване + моливи / флумастери / пастели / темперни бои + кратка информация за символиката на цветовете – топли/студени – връзка на цветовете с емоциите.
Кратка информация що е колонка във вестник + Шаблон на колонка във вестник – работен лист, в който учениците да пишат + опорни въпроси, на които да отговорят, за да създадат текста.
Изрязана картонена рамка, в която да се поберат поне двама ученици + Реквизит – дрехи, каскети, вакса за лице, улични фенери (лампа)

Разпечатани снимки от интернет, на които има деца с каскети (едните са весели, а другите тъжни) + снимки от градове (едните са снимани през деня, другите през нощта) + снимки от витрини на магазини ( модна витрина, витрина с лакомства и др.)
лаптопи / таблети с достъп до интернет + слушалки
Снимки с изрязани от тях елементи (улица/и, улични лампи, витрини, деца)

 

5. Ход на урока:

5.1 Начална ситуация:

Разяснение на нарицателното Гаврошовци – Гаврош – герой от романа “Клетниците” на Виктор Юго. Гаврош е изоставено от своите родители дете, което се скита дрипаво и бездомно из парижките улици. От там и нарицателното Гаврошовци – бездомни, бедни деца;

Репортаж за Гаврошовците в 21 век + рок песен по стихотворението “Братчетата на Гаврош”
Артистичен прочит преди да се започне работа + презентация със снимки на нещастни и бедни деца.

5.2 Днес ще “преживеем” стихотворението “Братчетата на Гаврош”. Да, правилно чухте – ще преживеем. Няма да прочетем, няма да учим, а ще преживеем, ще изживеем стихотворението. Питате ли се как ще се случи това?
В стаята има 4 центъра. Ще се разделим на 4 групи от по 4-5 ученици. Всяка група има за задача да посети поне два центъра, в които да реши определена задача. Условието е, че всеки трябва да изработи краен продукт, с който да “удостовери” пребиваването си в конкретния център.

Обяснете на учениците си, че ще работят в екипи, но работата изисква всеки да излезе от дадения център със собствен продукт (радио репортаж, колонка във вестника, фото рамка, картина)
Варианти за осъществяването на работата в центровете:
Може да изберете да дадете свобода на учениците сами да решат в кой от центровете да работят, но така рискувате струпването на много ученици в един център. Ако все пак решите това да бъде принципът – предупредете ученицие, че няма как повече от 4-5-ма да бъдат в един център по едно и също време. Още в началото обяснете, че всеки от тях ще има възможност да посети всеки от 4-те центъра, за да избегнете разправии.
Ако изберете вие да сте този, който определя кой къде работи, е добре предварително да сте разпределили учениците в групи, за да не се губи време в часа.

Центрове:

Център 1:РАДИО РЕПОРТАЖ

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
В рамките на 1 минута запишете радио репортаж, в който описвате градските улици.

Допълнителни източници:
Прочетете какво представлява радио репортажът.
Шаблон за радио репортаж с опорни реплики.

Център 2:ЛИТЕРАТУРНА СТРАНИЧКА ВЪВ ВЕСТНИК

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош
Напишете кратка статия във вестника, като отговорите на въпросите:
а) какво място се описва?
б) какво усещаме, когато четем? описанието на пространството? /емоции /
в) кои са героите?
г) как изглеждат героите?
д) какво чувстват?
Център 3: ХУДОЖНИЦИ

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
Нарисувайте картина, която да изобразява героите в стихотворението, като използвате подходящи цветове

Център 4:ФОТО РАМКА

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
Направете си селфи в рамката, като използвате наличния реквизит, за да пресъздадете настроението в стихотворението
Можете да излезете навън и да потърсите подходящ фон.

Център 5: ИЛЮСТРАТОРИ

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
От плика изберете онези изображения, които биха илюстрирали най-точно атмосферата в стихотворението.

Център 6 АПЛИКАТОРИ

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
От плика изберете и залепете на блоковия лист изображенията, които в най-пълна степен биха описали атмосферата в стихотворението.

Център 7:ТЪРСАЧИ НА ИЗОБРАЖЕНИЯ

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
Отворете търсачката “Google” и потърсете изображения, които да съответстват на атмосферата в стихотворението, като използвате ключови думи от текста.
Създайте презентация, в която да подредите намерените изображения така, че да отговарят на последователността в стихотворението.

Център 8:ОЗВУЧИТЕЛИ

Инструкция:
Прочетете стихотворението “Братчетата на Гаврош”
Отворете папката “Аудио” и преслушайте мелодиите в нея, след което изберете онази от тях, която според вас съответства на атмосферата в стихотворението.
Рецитирайте стихотворението на избрания от вас музикален фон, като го запишете на телефона си.

 

 

Имате на разположение 15 минути, които да прекарате в един център и да изработите крайния продукт, който е зададен. След изтичане на времето трябва да се преместите в центъра до вас, който е по посока на часовниковата стрелка. Втория час ще имате възможност да посетите и останалите два центъра.

 

5.2. Презентиране:

Изберете на ротационен или друг принцип по 1 ученик, който да представи своя продукт от различните центрове. Дайте задача на останалите в класа да следят представянето му и да мислят по следните примерни въпроси:
Има ли връзка този продукт с “историята” в стихотворението, което прочетохме? Доказателства?
Какво ми хареса в този продукт?
Какво би могло да се добави / премахне, за да стане продуктът още по-добър?

5.3. Заключителна ситуация в урока + обратна връзка за преживяването на децата в двата часа и разбирането на стихотворението “Братчетата на Гаврош”

Кратка анкета, чрез която да получите обратна връзка за преживяването на учениците + малко въпроси, които ще ви дадат отговор на въпроса дали сте постигнали целта за часа

Примерна анкета:
До каква степен смяташ, че си разбрал посланията на текста? 1 2 3 4 5
Искаш ли да имаме и други такива учебни часове? 1 2 3 4 5
Кой център ти хареса най-много и ти помогна най-добре да разбереш стихотворението? 1 2 3 4
Какво е общото настроение на стихотворението “Братчетата на Гаврош?

 

Вашият коментар