Култура на класната стая

Критериална матрица за оценка на ученическа тетрадка

В предишна статия коментирах общи въпроси, свързани с ученическата тетрадка. Днес ще ви запозная с критериална матрица, която може да улесни оценяването на воденето на тетрадките.

Как „работи“ критериалната матрица? Това е таблица, която включва критерии за оценка на даден обект както и степени на постигането им. Тези степени се оценяват с различен брой точки.

mlad_uchitel_otsenyavane_tetradka

(за да изтеглите файла, цъкнете върху линка)

В случая с ученическите тетрадки критериите, които аз съм избрала се разделят в две категории – физическо състояние и оформяне на плановете. Точките, които учениците могат да получат по всеки критерий, са съответно 0 т.(ако изобщо не покриват изискванията), 2 т (ако имат някакви пропуски спрямо желаното) и 3 т. (при пълно постигане на зададеното.)

Всеки учител може да подбере сам критерии, по които да оцени учениците си спрямо тяхната възраст и особеност на учебния предмет.

Важно е как се обяснява на учениците оценяването на тетрадките им. Най-добре е да разпечатате таблицата и да я поставите на видно място в кабинета. Кажете им, че трябва да се стремят към постигане на описаното в колонката за три точки състояние на тетрадките им.

Направете едно пробно оценяване на тетрадките след около 2-3 седмици. Ако учениците са по-големи може да не разпечатвате таблицата, а да я попълните електронно и да им я изпратите по имейл заедно с наративна обратна връзка с насоки какво могат да направят, за да покрият критериите.

При разпечатване на таблицата може да ограждате постигнатото състояние с червен химикал или (според мен по-добрият вариант) да го оцветявате с текст маркер. Крайната оценка на тетрадката се оформя като съберете постигнатите точки – напр. 23 от 27 т. отговаря на 85% успеваемост. Може да преобразувате този процент в оценка спрямо скалата, която използвате във вашето училище.

img_20170113_173000

Аз съм много последователна в оценяването на ученически тетрадки. Но важното е децата да не остават с впечатление, че това е поредното нещо, с което искате да ги „прецакате“. При добронамерена обратна връзка и поне две проверявания през срока преди финалното оценяване на тетрадката, което при мен е 10 % от срочната оценка, те ще разберат, че всъщност вие им давате много точни и ясни насоки какво очаквате като краен продукт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s