Планиране · презентации

Тропи и фигури (презентации)

Тропите и фигурите са вечна тема в часовете по литература. Даже не знам как до момента не съм написала статия за тях в този блог…

Сега се поправям с комплект от презентации.

1.Презентация за фигури

2.Презентация за упражнение на фигури

3.Презентация за тропи

4.Презентация за упражнение на тропи

Презентациите са направени в контекста на дистанционното обучение в последния месец (ако четете това през 2030 г., напр., да ви кажа – март 2020 бе тежък за учителите). Разделила съм темата на 2 части, защото смятам, че учениците трудно се справят с новите термини. Не толкова като понятия, а като наименования. Ако им дадем всичко наведнъж, рискуваме да се объркат.

Как използвах презентациите?

Към презентациите с представяне на тропи и фигури записах видео с обяснение. Затова и презентациите са с елементарни ефекти на поява на отделните елементи. Към всеки такъв записан урок имахме онлайн среща, за да правим заедно упражнения, които са на отделни презентации. Факт е, че в избраните откъси могат да се открият повече от посочените тропи и фигури. Но няма лошо учениците да открият повече неща. Аз се опитах да бъда реалист и в упражненията ще видите по-лесни за разпознаване тропи и фигури.

След двата отделни урока учениците направиха и тест за разпознаване на използвани художествени средства по модела на задачите от ДЗИ (в момента работя с 11. клас).

Надявам се, че тези презентации ще ви бъдат полезни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s